Világgazdaság

Dübörgés helyett álldogál a gazdaság

Minden várakozást alulmúló előzetes GDP-adatot tett közzé tegnap a KSH: a bruttó hazai termék éves alapon 1,5 százalékkal nőtt, az előző negyedévhez képest viszont stagnált. Az, hogy egész Európa hasonló cipőben jár, nem teszi könnyebbé a helyzetet.

Éppen hogy elindult, máris megállt – többéves, évtizedes mércével ez a megfogalmazás írja körül legjobban a magyar gazdaság utóbbi időben nyújtott teljesítményét. A bruttó hazai termék (GDP) növekedése ugyanis teljesen megállt a második negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett előzetes adatának tanúsága szerint. Előbbi megállapítás az első negyedévhez viszonyítja a alakulását, ha pedig 2010 azonos időszakához mérjük az ez év április és június közötti teljesítményt, 1,5 százalékos növekedés adódik. Ez nemcsak a 2,5 százalékos első negyedévi ütemet múlja jócskán alul, hanem az elemzők 2,1-2,3 százalékos várakozását is.

Az okokról nincs vita: az ipari termelés jelentős mértékben esett vissza a második negyedévben, ennek hátterében pedig az csökkenése, vagyis az európai és globális lassulás áll. A mezőgazdaság ugyan bővült ebben az időszakban, de ennek az ágazatnak a súlya csupán 3 százalék körüli, míg az ipar teszi ki a GDP közel negyedét. Az agrárium tehát képtelen ellensúlyozni a termelés gyengélkedését.

Mindez annyiból nem kedvező képlet, hogy az utóbbi hetekben tapasztalható jelentős elbizonytalanodás és pénzpiaci viharok csak tovább fékezik az öreg kontinens gazdaságát, így az erről az időszakról november 15-én megjelenő harmadik negyedévi GDP-adat valószínűleg a mostaninál is lehangolóbb lesz. Nem mellékes szál, hogy a svájci frank száguldása és erőteljes hazai fogyasztás-visszafogó hatása szintén majd csak a harmadik negyedévről szóló kimutatásban válik érezhetővé.

Ami a következményeket illeti: elemzők egyetértenek abban, hogy a friss adat fényében lehetetlen lesz elérni a kormány által kitűzött 3 százalékos bővülési ütemet. Ezt a jelek szerint a kabinet is felismerte. Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a kormány szeptemberben – a 2012-es költségvetési tervezet részeként – felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését. Hozzátette: az adóbevételek alakulására vonatkozó előrejelzést is az újratervezett makropályához kell majd igazítani. Az NGM közleményében meglepőnek nevezte az egész Európát érintő lassulást, ám hangsúlyozta: az nem veszélyezteti a magyar kormány által 2011-re vállalt hiánycél teljesítését.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

gazdasági növekedés GDP makropálya