Világgazdaság

Egymás után állnak le a világgazdaság motorjai

A közép-kelet-európai országokban még nem ült el a vihar és nemzetközi szinten is egyre szkeptikusabbak a pénzügyi szakemberek – derül ki az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) kutatásából.

Pesszimista válaszok születtek az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) legfrissebb kutatásában, mely a világgazdaság legfrissebb trendjeit kutatja. A felmérésben 99 ország, 2186 pénzügyi szakembere vett részt.

A 2011 második negyedévében végzett nemzetközi tanulmány szerint a válaszadók mindössze 26 százaléka számolt be az üzleti bizalom növekedéséről, mely a korábbi eredményekhez képest 2 százalékos csökkenést jelent. A megkérdezettek valamivel több mint a fele (57 százalék) véli, hogy a gazdasági feltételek változatlanok vagy egyenesen rosszabbodnak. A közép-kelet-európai régióban még sötétebbek a felhők: a szakemberek mindössze 45 százaléka gondolja, hogy a lehetőségek javulnának.

A felmérés arra is világosan rámutat, hogy a vállalkozások egyre kevésbé képesek megfelelően reagálni az inflációs kihívásokra pusztán a költségek csökkentésével. A válaszadók 16,5 százaléka tartja ráadásul reális veszélynek az állam alul-  vagy túlköltekezését. Az általános hangulat így ismét a 2009-es, harmadik negyedéves állapothoz hasonlítható leginkább.

A finanszírozáshoz való hozzáférés lehetősége az elmúlt hat hónapban jelentősen csökkent és úgy tűnik, hogy ugyanez a helyzet mind a növekedési tőkével, mind pedig a rövid távú likviditással. Ez a tény, valamint figyelembe véve az emelkedő működési költségeket megemeli azon válaszadók arányát, akik számolnak a fogyasztók és a beszállítók kivonulásával a piacról. A késedelmes fizetést szintén releváns kockázatnak jelölték meg. Mindezen aggasztó trendek ellenére, a pénzügyi szakemberek körében a bizalmi indexek még mindig egy olyan szinten mozognak, amiből nem lehet egyértelmű visszaesésre számítani.

Noha a régió egyre inkább kilábalóban van az Európát érintő gazdasági válságból, a válaszadók többsége továbbra sem látja a fényt az alagút végén. Csaknem 45 százalékuk (a korábbi 50 százalékhoz képest) érzi csak úgy, hogy a nemzetközi gazdasági feltételek javulnak, és mindössze 26 százalékuk érzi úgy, hogy az üzleti bizalom újra javulni fog. Az üzleti bevétel, a finanszírozáshoz való hozzáférés és a cash-flow feltételek javulása jelentősen hozzájárult szűkebb környezetünk stabilizálásához. Igaz, a foglalkoztatás és a képzésre szánt beruházás még mindig elmarad az elvárt szinttől.

A felmérésben résztvevők elsősorban az előremenekülésben – azaz a folyamatos fejlesztésben és a még hatékonyabb ügyfélkapcsolat menedzsmentben – látják a profit növelésének lehetőségét. Nem hiszik, hogy a további megszorításokkal vagy az ellátási lánc még szorosabbra fogásával jelentős eredményeket lehet elérni.  „A jelenlegi világgazdasági helyzetet talán egy repülőgéphez tudnám hasonlítani: sorra kapcsoljuk le a motorokat és váltunk át vitorlázó üzemmódba. A következő negyedév során várhatóan eldől majd, hogy zuhanásba kezdünk-e, esetleg újra visszatérünk-e a helyes röppályára” - vélte Kateřina Benešová, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.
 

költségcsökkentés felmérés ACCA cash-flowBÉT - Napi események válság