Világgazdaság

London megteszi: szétdarabolják a bankokat

Várhatólag George Osborne pénzügyminiszter hétfőn jelenti be a Parlamentben, hogy a bankszektor reformja keretében a jövőben elválasztják a magánügyfelek részére szóló lakossági tevékenységet a befektetési banktevékenységtől.

Vince Cable gazdasági miniszter a BBC-ben vasárnap bejelentette, hogy a kormány "teljes mértékben" elfogadja a független bizottság ez irányú javaslatait és folytatja a bankok e szellemben történő szétválasztását.

"Tökéletesen helyes, hogy biztonságosabbá tesszük a brit gazdaságot" - mondta a miniszter a BBC-ben. "Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak a három évvel korábbi pénzügyi katasztrófa megismétlődését."

A bankreformhoz szükséges törvényeken még a 2015-ös törvénykezési periódus vége előtt meghozzák - tette hozzá. Mint emlékezetes, amikor a 2008-as pénzügyi válság idején a brit bankokra nagy  nyomás nehezedett, a londoni kormány jelentős összegekkel sietett a segítségükre.

Jelenleg a brit állam 100 százalékos tulajdonnal rendelkezik a Northern Rock és a Bradford and Bingley pénzintézetben, ugyanez az arány 83 százalék a Royal Bank of Scotland esetében és 41 százalék a Lloyds bankcsoport tekintetében. 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) PSZÁF TriGranit bankrendszerAdósságválság az EU-ban bankreform makroadatok T-Mobile Nagy-Britannia Lázár János forintárfolyam Orbán Viktor Nouriel Roubini Matolcsy György AXA Bank Europe A második Orbán-kormány energetika Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok Hernádi Zsolt A munka világa Tarlós István Microsoft Európai Unió José Manuel Barroso IBM tömegközlekedés