Világgazdaság

Egyéniséggel élhetnek túl a kis aukciósházak

Miután a két piacvezető aukciósház szinte teljesen lefedi a legmagasabb árkategóriájú festmények piacát, a többi cégnek markáns egyéni arculat kialakítására kell törekednie. Ez az elv vezette Pintér Pétert arra, hogy tematikus árverésekre alapozza aukciósháza programját.

Március 7-én magyar nemesi és főnemesi származású művészek alkotásaiból rendez árverést a Pintér Aukciósház. Néhány közismert húzónév – például Mednyánszky Lászlóé vagy Batthyány Gyuláé – is ebbe a körbe tartozik, ám az aukciósház által összeállított listán sokkal többen, majdnem 120 művész szerepel. A cég tulajdonosa a Világgazdaságnak elmondta: ilyen csoportosítással eddig sem a gyűjtők, sem a műkereskedelmi vagy muzeológiai szakma nem találkozott, ezért az anyaggyűjtés nem volt könnyű. Pintér Péter azonban nem aggódik. Mint mondja, idő kell az efféle kezdeményezések beéréséhez, ahhoz, hogy a gyűjtők és a beadók is számon tartsák az adott témát.
Azt, hogy a közönség fogékony a tematikus árverésekre, bizonyítja a

 2010 őszén elkezdett „Soha többet… Harmadszor!” elnevezésű sorozat sikere. Emlékezetes, hogy először a kormányváltás után a minisztériumi raktárakban talált szocialista realista képek, szobrok, fotók kerültek kalapács alá, és kivétel nélkül gazdára találtak. Tavaly további két alkalommal rendezett ilyen aukciót a Pintér Aukciósház, amelyre már magángyűjtők adtak be anyagot – a kelendőségi arány ezeknél is kiemelkedő, 70 százalék feletti volt. Van néhány amerikai és nyugat-európai köz- és magángyűjtemény, sőt kereskedő is, aki visszatérő vevője ezeknek az aukcióknak – mondja a cégvezető.
A nyári időszakhoz illő témaként a Balaton, illetve általában a vízi sportok, a vízparti élet adódott. Tavaly augusztusban a balatonfüredi Vaszary-villában rendeztek jótékonysági rendezvénnyel egybekötött aukciót, amely – számos, a politikai paletta különböző oldalait képviselő politikus jelenlétének is köszönhetően – igazi társasági eseménnyé vált. Az aukción ugyan viszonylag alacsony, mindössze 30-40 százalékos volt a leütési arány, de a következő két hétben a megmaradt tételek túlnyomó része a galériában gazdára talált. Idén augusztus 18-án is megrendezik a Balatoni témájú árverést, de most egy másik jelentős aukciósházzal együttműködésben – közölte Pintér Péter. Hasonlóan közös vállalkozás lesz ősszel a Budapest-aukció is. A cég árverésein egyébként általános szabály az, hogy az el nem kelt tételeket később a galériában meg lehet vásárolni – a 20 százalékos aukciós jutalék helyett 40 százalékos galériás árréssel. Ez ösztönöz a gyors döntésre, ugyanakkor azok számára, akik az adott pillanatban még nem tudnak dönteni, később is nyitva hagyja a vásárlás lehetőségét.

További részletek a Világgazdaságban

műkincs Pintér aukciósház aukció