Világgazdaság

Strauss-Kahn: nem tudtam, hogy prostituáltak

Őrizetbe vette kedden Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatóját az észak-franciaországi Lille ügyészsége egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében. DSK-t azokkal a párizsi, brüsszeli és washingtoni szexpartikkal kapcsolatosan hallgatják ki, amelyeken való részvételét korábban nyilvánosan beismerte.

Prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét nem tiltják a francia törvények, az ügyészség Strauss-Kahnt azonban üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészességgel és hűtlen kezelés bűntettével gyanúsította meg. Azt feltételezi: a volt IMF-vezér tudott arról, hogy a szexpartikat és a prostituáltak utazásait nagyvállalatok – konkrétan a BTP Eiffage csoport – számláiról finanszírozták.


A tavaly februárjában kezdődött úgynevezett Carlton-ügyben eddig nyolc személy ellen emeltek vádat, köztük Jean-Christophe Lagarde, Lille rendőrfőkapitánya ellen. A gyanú szerint helyi vállalkozók prostituáltakat közvetítettek Strauss-Kahnnak, aki a lille-i főkapitány társaságában vett részt a luxusszállodákban rendezett partikon.


A nyomozás során az is kiderült, hogy az ügy fő gyanúsítottjai – Fabrice Paszkowski, egy orvosi műszerekkel foglalkozó cég tulajdonosa és David Roquet, a BTP Eiffage csoport egyik leányvállalatának volt igazgatója, DSK politikai támogatója – többször is jártak Strauss-Kahnnál Washingtonban. Sőt, a politikus a partyk legillusztrisabb vendégének számított a francia sajtó szerint. Utoljára tavaly május 11. és 13. között volt ilyen összejövetel az amerikai fővárosban, vagyis mindössze egy nappal azelőtt, hogy a volt IMF-vezért nemi erőszak kísérletének gyanúja miatt New Yorkban őrizetbe vették.


Az őrizetbe vétel maximum három napig tarthat. Az ügyészség ezt követően dönt a vádemelésről.


Októberben megjelent életrajzi kötetében Strauss-Kahn, akit a Le Monde szerint megviselt az eljárás azt írta: „elviselhetetlennek” tartja, hogy a nevét belekeverték a Carlton-ügybe. Azt viszont elismerte, hogy maga is részt vett „szabados partikon”. „Az ilyen találkozókra nem prostituáltak járnak, és amikor az ember meghívást kap egy ilyen partira, akkor nem kéri el a számlát” – fogalmazott a DSK-ügyek című kötetben a volt IMF-vezér, arra utalva, hogy nem fizetett a szexuális kapcsolataiért, és azt sem tudta, hogy esetleg prostituáltakkal találkozott azokon a szexpartikon, amelyekre francia nagyvállalkozóktól kapott meghívást. Hozzátette: „Semmi törvénytelent nem követtem el ... Irtózom a prostitúciótól, a nőfuttatástól”.


Saját ügyvédje is kiállt DSK mellett. Henri Leclerc az Europe1 tévéadónak adott interjúban decemberben azt nyilatkozta: „Elképzelhető, hogy valóban nem tudta, prostituáltakról van szó, hiszen képzelje csak el: ezeknek a partyknak a résztvevőin nem feltétlenül van ruha. Próbálja megállapítani egy meztelen nőről, hogy prostituált vagy sem”.


Dominique-Strauss Kahnt saját kérésére hallgatják ki Lille-ben. Az IMF-vezér ellen jelenleg nem folyik bűnügyi eljárás sem Párizsban, sem az Egyesült Államokban. Franciaországban elévülés miatt végül nem emeltek vádat egy 2003-as ügyben, amelyet az ügyészség „szexuális zaklatásnak” minősített. A nemi erőszak kísérlete miatti amerikai büntetőügyet pedig a panaszos szavahihetőségének megkérdőjelezését követően ejtették. Ez utóbbi ügyben polgári bíróság előtt folyik eljárás.

A nőügyek ugyanakkor elegendőek voltak arra, hogy valószínűleg egy életre tönkretegyék DSK politikai ambícióit. A Nemzetközi Valutaalap volt elnökét tavaly májusban épp akkor vették őrizetbe New Yorkban, amikor már tudni lehetett: távozik az IMF éléről, és baloldali jelöltként Nicolas Sarkozy kihívója lehet az idei francia elnökválasztáson. Hiába mentették fel később, addigra már lezárult a szocialista párton belül a jelöltállítási procedúra, így nem csak Sarkozy szabadult meg az akkoriban még népszerűnek számító politikustól, de François Hollande is, akit a friss közvélemény-kutatások is esélyesnek tartanak az államfői posztra.

 

Dominique Strauss-Kahn IMF prostitúció