Világgazdaság

Tíz százalék feletti euróhozamok

Az OTP lehet a valutalappal készülő hitelmegállapodás fő nyertese a Buda-Cash szerint.

Tíz százalék feletti kamatozású, euró alapú kötvények is szerepelnek azok között a befektetési lehetőségek között, amelyeket a Buda-Cash brókerház szakértői ajánlanak. A brókercég elemzői amerikai részvényeket, valamint spanyol, belga és magyar állampapírokat is javasolnak a befektetőknek. Szerintük a magyar részvények közül az OTP és az Egis papírjaiban van a legnagyobb fantázia.

A magyar államkötvények közül a hároméves futamidejű, inflációkövető kötvényt emelték ki. A hazai vállalati kötvények piacáról három euróalapú kötvényt ajánlottak befektetési célpontként: a Nemzeti Vagyonkezelő által állami garanciavállalás mellett kibocsátott, részvényekre átváltható Richter-kötvényt, a Mol Magnolia-kötvényét és az OTP Opus-kötvényét. Ez utóbbi kettő, euróalapú hozama 10 százalék feletti, az Opusé akár 25 százalékot is elérheti, ha kibocsátó 2016-ban visszahívja.

A hazai részvénypiacról az OTP Bank és az Egis részvényei szerepelnek a Buda-Cash ajánlásai között. A bankpapírt azért tanácsolják, mert szerintük a hitelintézet lehet a Nemzetközi Valutaalappal készülő hitelmegállapodás fő nyertese. Annak köszönhetően ugyanis csökkennek a gazdasági kockázatok az országban. A hitelintézetnek emellett jó fejlődési lehetőségei vannak Ukrajnában és Oroszországban. Az OTP-részvények árfolyamát 4500-5500 forint közé várják. Az Egis-papírok vásárlását azért javasolják, mert a gyógyszergyárnak jók az exportlehetőségei, és alulárazottnak értékelik azokat a Buda-cash elemzői. Szerintük az Egis-részvéynek értéke 21 800 forintra nőhet, ami 25 százalék körüli növekedést jelent.

A külföldi értékpapírok közül az amerikai részvényeket, valamint a spanyol és belga állampapírokat ajánlják. Szerintük az Amerikai Egyesült Államokban jobbak a gazdaság növekedési kilátásai, mint Európai Unióban. Ezért az ottani részvények jobban teljesítenek majd, mint az európaiak. Jó lehetőséget látnak az amerikai technológiai részvényekben a globális tech-óriások beszállítóiban, az ismert amerikai fogyasztói márkákban, a globális nyersanyagtermelőkben, az európai autógyártókban és a távközlési szektor nagy neveiben.

Az európai értékpapírok közül azokat a magas hozamú kötvényeket ajánlják, amelyeket kibocsátó országoknak a bruttó hazai termékhez viszonyított adóssága nem növekszik. Ezért spanyol, belga és magyar állampapírok vásárlását ajánlják.

Egis OTP Buda-Cash kötvény