BUX 39,528.92
+0.45%
BUMIX 3,711.67
-0.07%
CETOP20 1,755.75
0.00%
OTP 8,290
+1.62%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
+2.68%
0.00%
ZWACK 18,800
+0.53%
-8.42%
ANY 1,560
0.00%
RABA 1,075
0.00%
0.00%
-0.16%
0.00%
0.00%
OPUS 167.6
-0.83%
0.00%
+0.32%
0.00%
-0.07%
OTT1 149.2
0.00%
-0.46%
MOL 2,902
0.00%
-2.63%
ALTEO 2,350
0.00%
+8.82%
-1.27%
EHEP 1,020
0.00%
0.00%
-0.25%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-2.68%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
0.00%
0.00%
+4.94%
0.00%
0.00%
GOPD 12,900
0.00%
OXOTH 3,690
0.00%
-0.45%
NAP 1,200
-3.07%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Világgazdaság

Kényelmetlenül érzi magát kereskedés közben? Fordítsa saját javára!

John Cleese saját bevallása szerint mindig úgy gondolta, a másik Python ”srác”, Michael Palin tehetségesebb volt nála, mégsem tudott nyomás alatt olyan eredeti és kreatív skicceket írni, mint Cleese. Minek volt ez betudható és hogyan kapcsolódik mindez a tőzsdéhez? promóció

Cleese, miután hosszasan figyelte társát, arra a következtetésre jutott, hogy Palin, ha problémával találta magát szemben egy vázlat készítésekor, az első adandó megoldást elfogadta, még akkor is, ha tudta, nem az a legeredetibb és a legjobb válasz.

Cleese ezzel szemben a könnyebbik út választása helyett érlelgette a problémát, foglalkozott vele, így egy sokkal jobb megoldást sikerült találnia, mint kollégájának. Magyarul Cleese sokkal jobban viselte a kényelmetlenséget.

Természetes emberi tulajdonság, hogy az ember automatikusan törekszik diszkomfort érzetének enyhítésére. Ez a tulajdonság a kereskedés során is gyakran diktál;ha sikerül ”barátságot kötnünk” a kényelmetlenséggel, jobb kereskedők lehetünk.

Miért érezhetjük kényelmetlenül magunkat?

A kényelmetlenség érzése a kereskedés során általában két formában jelenik meg.

Pénzügyi diszkomfort – ahogy hangzik, ez azt jelenti, amikor kényelmetlenül érezzük magunkat, mert pénzt veszítünk. Ez a veszteség lehet realizált vagy éppen formálódó, lebegő veszteség is, sőt. Nagy éves mínuszban van a számla? Más pénzügyi problémák adódtak az életben? Jön az esedékes törlesztőrészlet és a kereskedés profitjából kellene kifizetni?

Kontroll diszkomfort – ebben az esetben nem a veszteség miatt érezzük kényelmetlenül magunkat, hanem azért, mert a pozíció nem úgy alakul, ahogy ”kellene”.

Ez megeshet egy ”idegbeteg” piacon, amikor mindegy, hogy vételi vagy eladási pozíciót kötünk, az árfolyam ellenünk megy folyamatosan. De természetesen most is nézhetjük általánosabb perspektívából a problémát: Olyan személyiségtípus, aki mindig szeret irányítani? Betegesen törekszik arra, hogy mindig igaza legyen? A világ egy jobb hely lenne, ha meghallgatná az ön véleményét, a fenébe is?

Mindegy, mi okozza a kényelmetlen érzést, általában arra törekszünk, hogy minél gyorsabban megszűntessük azt. Ez vezet hibás és elhamarkodott döntésekhez a kereskedés során is.

A kereskedés kényelmetlenségének hatásai

Alább egy rövid listába szedtük a tipikus hibákat, amelyekhez a kényelmetlenség érzete vezet bennünket, tradereket. A lista szabadon tovább írható – biztosan tudnak említeni példákat, amelyeket nem soroltunk fel.

Ismét pozíciót nyitunk – túl hamar a legutóbbi veszteség után: Az egész kereskedési napunkat elrontja egy veszteség, de ahelyett, hogy várnánk egy újabb, megfelelő piaci szituációt, hirtelen ismét pozíciót nyitunk, mert csak ”így tudjuk visszanyerni”, és megszüntetni a diszkomfort érzetet.

Egy vesztő pozíciót túl hamar zárunk le: Az ármozgás ellenünk megy, és nem bírjuk ki, hogy piroslik a pozíciónk. A stopunkat még nem érte el az árfolyam, de meg vagyunk győződve arról, hogy el fogja érni és késztetést érzünk a pozíció zárására, a fájdalom megszűntetésére. A fájdalom csak még nagyobb lesz, amikor a lezárás után megfordul az ármozgás és eléri eredeti célárunkat.

Egy nyerő pozíciót túl hamar zárunk le: Profitban ülünk. Szükségünk van erre a profitra. Be akarjuk zsebelni ezt a profitot akkor is, ha a célárunkat még nem érte el az ár. Minden egyes perccel, amivel hosszabban tartjuk nyitva a pozíciót növekszik az esélye, hogy az ármozgás megfordul és mínuszba megy át a profit. Lezárjuk a pozíciót, majd azt látjuk, az ármozgás csak halad és halad a nekünk jó irányba – megint egy nagy nyerőről maradtunk le, amiért megszegtük a szabályainkat.

Túl hosszan tartunk nyitva egy nyerő pozíciót: Az ár elérte a célunkat, de többet akarunk, ennél több kell. Nyitva hagyjuk a pozíciót, majd az ármozgás megfordul és az eredeti célárunkon belülre jön. Mivel egy kicsivel többet akartunk keresni rajta, nyitva hagyjuk a pozíciót, amin a profit egyre csökken. Végül nullában vagy - ami még rosszabb -  mínuszban zárjuk az eredetileg nyerő tradet.

A lista folytatható. Egyetlen dolgot meg kell jegyezni a kényelmetlenséggel kapcsolatban: rossz döntések meghozatalára kényszeríthet bennünket, sőt, döntésképtelenségre is, ami még nagyobb veszteségeket eredményez.

Hogyan kezelhetjük a saját, belső diszkomformitásunkat?

Ahhoz, hogy mesterien bánjunk el a kényelmetlenség érzésével, meg kell vizsgálnunk, mi okozza azt, ehhez pedig brutálisan őszintének kell lennünk magunkkal szemben. Mi okozza a kényelmetlenséget kereskedés közben? Egy adott mértékű veszteségküszöb átlépése? Egy pozíció adott időn túl való tartása? Egy ”ego-harc”, miszerint a saját akaratunkat akarjuk az ármozgásra kényszeríteni?

Amint meg tudjuk őszintén válaszolni ezt a kérdést, felvehetjük a harcot a kényelmetlenséggel. Ki kell vennünk saját magunkat a kereskedésből, ez a cél. El kell távolodnunk a kényelmetlenség forrásától.

A belső, pénzügyi kényelmetlenség kezelhető legegyszerűbben. A kezdet minden esetben az, hogy kereskedési metodikát dolgozunk ki. Ez a metodika megadja a keretet a kereskedési tevékenységünkhöz, megakadályoz bennünket az attól való eltérésben. Egy objektív keretrendszer magabiztosságot ad, amely bizalomhoz vezet. A bizalom pedig kényelmet szül.

Másik megfontolandó tanács, hogy mielőtt megnyitunk egy pozíciót, mindig tudnunk kell, hogy nem bukhatunk nagyobb összeget, mint amivel még kényelmesen érezzük magunkat.

A belső, irányítási szándékunkból fakadó kényelmetlenség is viszonylag könnyen kezelhető. Az első dolog, amit a fejünkbe kell verni, hogy várhatóan több pozíción fogunk veszíteni, mint nyerni. Lehetne ezt hosszasan indokolni – a legtöbben trend irányban szeretnek kereskedni, kisebb stoppal, mint célárral, ez pedig automatikusan vonja magával a rosszabb találati arányt -, de ez a cikk most nem erre irányul.

A másik dolog, amit meg kell érteni, hogy nem csinálunk mást, ”csak” kereskedünk. Mentálisan megterhelő és komplex tevékenység, de mégiscsak ülünk az asztalnál egy gép előtt, bármikor felállhatunk, ihatunk egy kólát, zenét hallgathatunk, elmehetünk sétálni. Nem egy szénbányában dolgozunk vagy a tűző napon egy háztetőn. Ilyen nézőpontból vizsgálva a tevékenységünket segíthet a kényelmetlenség bizonyos részének feloldásában.

A külső, kényelmetlenséget okozó hatások kezelése

Itt sokkal nezebb feladatunk van, akár a pénzügyi, akár az irányítási kényszerből fakadó kényelmetlenséget vizsgáljuk.

A pénzügyi oldalt tekintve kemény kérdéseket kell feltenni magunknak. Elég tőkénk van egyáltalán ahhoz, hogy kereskedjünk? Ha a számlák kifizetése azon múlik, mennyit keresünk a kereskedésünkön, akkor kellően magas számlaösszegünknek kell lenni ahhoz, hogy az elkerülhetetlen veszteségszériákat kibírjuk. Ha nincs elegendő, ideje átgondolni a dolgokat.

Egyik megoldás, hogy a kereskedési profitból való számlák kifizetésének stresszét feloldjuk, hogy alternatív pénzforrást keresünk. Jól választunk ki részvényeket a piacról? Fizetős szolgáltatássá tudnánk tenni ezt a tehetséget, ami kiegyenlítheti a kereskedési profitgörbénket? Érdemes lenne állandó munkát vállalni és swing-tradekre koncentrálni, amelyeket lehet menedzselni anélkül, hogy egész nap a gép előtt ülnénk?

A lényeg az, hogy mindegy, mi az indok a külső pénzügyi kényelmetlenségre, valódi és komoly változtatásokat kell bevezetni, különben a következmény az, hogy a kereskedési számlánk lenullázódik.

A külső irányítási kényszerből fakadó kényelmetlenség a legnehezebb megoldandó feladat. Ez a jelenség a kereskedésen messzire túlnyúlik, akár olyan mélyre, hogy az anyukánk nem adott megfelelő mennyiségű szeretetet gyerekkorunkban. Ha az előző pontokat ki tudjuk pipálni, megoldottuk a problémákat, a kényelmetlenség viszont még fennáll, érdemes pszichológust vagy pszichiátert felkeresni, mielőtt a kereskedési tevékenységet folytatnánk. Ezzel a kereskedési teljesítmény javításán túl azt is elérjük, hogy az életünk általánosságban javulni fog.

Végszó

A kényelmetlenség kezelésének folyamata a típustól, kiterjedtségétől függetlenül mindig azzal kezdődik, hogy felismerjük a kényelmetlenséget. Ezután meg kell határoznunk, mik lehetnek az okok, fel kell tennünk néhány provokáló kérdést magunknak és végül konkrét lépéseket kell tennünk a hatás minimalizálásáért vagy teljes megszűntetéséért.

A kényelmetlenség felismerése könnyebb, ha segítve vagyunk az úton. Ha sikerült felismerni, hogy valami gátolja a kereskedési sikerek elérésében, érdemes eljönnie budapesti szemináriumunkra május 31-én, segíteni fog a tudatosabb problémakezelésben!

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek