Világgazdaság

A Danubius az uborkaszezon nyertese

Tizenegy A kategóriás papír árfolyama emelkedni tudott a csapnivaló forgalmi adatokat produkáló augusztusi uborkaszezonban. Az év ed­digi része viszont nem alakult valami fényesen a hazai részvények szempontjából

Nem alakult nagyon rosszul augusztus a hazai részvények szempontjából. A Budapesti Értéktőzsdén forgó 16 A kategóriás papírból tizenegynek emelkedett az árfolyama a nyolcadik hónapban, és csak öt papíré kötött ki lejjebb. A képet ugyanakkor némileg árnyalja, hogy az idei augusztus még a szokásosnál is gyengébbnek bizonyult forgalom szempontjából: pénteken például mindössze 4,6 milliárd forintnyi értékben kereskedtek az azonnali részvénypiacon Budapesten, és nem ez jelentette a mélypontot a nyolcadik hónapban. Ráadásul a részvények többsége nem produkált óriási elmozdulást július végéhez képest, a többség belül maradt a kétszázalékos határon.

A hónap nyertesének egyértelműen a Danubius tekinthető: a szállodaiparban érdekelt társaság papírjaival 2600 forinton fejezték be a pénteki kereskedést, ami 10,63 százalékos erősödést jelentett egy hónapos időtávon. Nem teljesített rosszul augusztusban az Állami Nyomda részvénye sem: annak kurzusa 420 forinton állt pénteken este, ami majdnem hatszázalékos emelkedést jelentett július végéhez képest. A nagyobb papírok közül az Egis produkálta a legjobb eredményt, mely csaknem 4 százalékkal 16 570 forintig erősödött augusztus folyamán. A blue chipek közül javítani tudott a többség – az OTP árfolyama például több mint másfél százalékot erősödött –, az egyedüli kivételt a Richter jelentette, amely a nyolcadik hónap során 0,77 százalékot veszített értékéből azzal, hogy a múlt héten 38 500 forinton zárt.

Az ­árfolyamcsökkenést elkönyvelni kénytelen rész­vé­nyek között többnél is figyelemre méltó mértékű volt ugyanakkor az esés mértéke. Az E-Star kurzusa például több mint 20 százalékkal esett egyetlen hónap alatt, ezzel már pénteken 430 forintnál járt az árfolyam. Az egyetlen tőzsdei biztosítóként nyilvántartott CIG Pannónia papírja is 12 százalékot veszített értékéből, így a hét végén már 245 forintnál tartózkodott. Említésre méltó, bő ötszázalékos havi veszteséget könyvelt el a Zwack papírja is, mely nyilván az előző negyedév kedvezőtlen értékesítési adataival magyarázható. A BUX index egyébként 17 513 ponton fejezte be a múlt hónapot, ami 0,60 százalékos erősödést jelentett 30 nap alatt.
Az év eddigi részét tekintve pedig egyáltalán nem kedvező a kép: bár a BUX összességében több mint 3 százalékot szedett magára nyolc hónap alatt, a részvények többsége rontott 2011 végéhez képest, és a 16 papír közül 11 zárt mínuszban ebben az időszakban.

A negatív árfolyam-elmozdulást elkönyvelni kénytelen részvények közül az alternatív energia szolgáltatásában érdekelt E-Staré áll az élen, amelynek év végi, 4350 forintos árfolyama kevesebb mint tizedére csökkent. Múlt év végi árfolyamának több mint fele elolvadt a CIG-nek is, de szintén figyelemre méltó, több mint 30 százalékos árfolyamveszteséget kellett lenyelniük az Állami Nyomda tulajdonosainak. A blue chipek közül az MTelekom bő 17 százalékos árfolyamveszteségével a sereghajtó.

Érdekes viszont, hogy az év eddigi részében pont a két vezető papír tudta a legnagyobb árfolyam-emelkedést produkálni. A Richter 2011. december 30. és ez év augusztus vége között 12,57 százalékkal erősödött, az OTP papírja pedig valamivel több mint 11 százalékos növekedést produkált. A Mol eddigi éve viszont – legalábbis az árfolyam szempontjából – nem valami fényes: az olajpapír árfolyama december végétől augusztus végéig 4,2 százalékkal csökkent.

részvény BÉT - Napi események buxElemzői vélemények Lufthansa T-Csoport Samsung Facebook árfolyam tömegközlekedés