Világgazdaság

Buenos días, fenséges Madrid!

Kevés nagyváros kelti azonnal azt a benyomást, hogy itt biztosan jó élni. Madrid ilyen. Rengeteg a park, sok a virág, az emberek derűsek, ráadásul egyáltalán nincsenek kommunikációs problémáik: megállás nélkül, hihetetlenül gyorsan beszélnek egymással dallamos és szép nyelvükön.

Madrid tényleg nagy. Itt nem reális terv az, hogy „majd gyalog bebarangoljuk a várost”. Érdemes az irigylésre méltóan kiterjedt metróhálózatot használni, mert így könnyen, kényelmesen és viszonylag olcsón (10 utazásra jó metro-bus jegyet érdemes venni) eljuthat bárhová, és sok városrész van, melyet érdemes megnéznie. A Plaza de la Cibeles jellegzetes kútja a főposta monumentális épületével együtt Madrid védjegye. Ha innen indul, a környéken számtalan nevezetességet találhat.

A városról mindenkinek a Prado múzeum jut eszébe, és nem véletlenül. Velázquez és Goya hazájában ez a legjobb hely, ha meg akarja csodálni a képeiket. Persze Murillo, Dalí, El Greco, Rubens sem marad ki a felsorolhatatlanul hosszú kínálatból. A Pradótól két percnyire a Thyssen-Bornemisza múzeum ad otthont a legjobb 20. századi magángyűjteménynek a Villahermosa-palotában, udvarán egy kellemes kávézóval, ahol megpihenhet, ha már belefáradt a művészetbe. A Reina Sofia múzeum sincs messze, ha a modern művészetet kedveli, de ide már egy másik napon látogasson el, mert képnézegetésben nem akkor lesz bajnok, ha mennyiségi rekordot állít fel.

Madrid talán legszebb parkja, a 120 hektáros Retiro a város szívében található. Van itt csónakázótó, rózsakert, és vasárnaponként bábosok, zenészek, a tóparti Palacio de Cristalban pedig művészeti kiállítás várja az erre sétálót. A Prado mellett megcsodálhatja a 18. században létesített botanikus kertet, a Real Jardín Botánicót. A Királyi Palotánál járva a hozzá tartozó kerteket is érdemes bejárni: nézze meg Campo del Moró pompás szökőkútjait, nem fog csalódni.

A Santiago Bernabeu stadion a királyi focicsapat, a Real Madrid 77 ezer főt befogadó oroszlánbarlangja. Itt nemcsak focimeccset, hanem koncerteket is rendeznek. A focirajongók előre tájékozódhatnak és akár jegyet is vehetnek a www.madrid-tickets.net oldalon. Ha nem ennyire súlyos a helyzet, akkor egy olyan stadiontúrának is örülni fog, ahol végigvezetik a látogatót a „stratégiai pontokon”, és még szuvenírt is lehet venni.

Madridban ez nem probléma, hanem folyamatos örömforrás. Lépten-nyomon talál tapasbárokat (finomabbnál finomabb sör- és borkorcsolyák!), sörözőket, éttermeket, kávézókat, ahová be- vagy kiülhet és élvezheti a spanyol konyha csodáit. A rövidke Libertad utca rejti például a Bocaito éttermet, ahol tradicionális kasztíliai és andalúz ételekkel ismerkedhet hangulatos, rusztikus környezetben megfizethető áron, de finom falatok várnak önre a Paseo de la Castellana kiülős éttermeiben is. A Museo del Jamon vegetáriánus rémálom, viszont ha sonkarajongó, százféle lehetőség közül válogathat.

Több ilyen „múzeum” is van, például az Avenida de Córdoba 7, Paseo del Prado 44, Plaza Mayor 18. Vasárnap inkább a delikáteszboltokat célozza meg, mert sok étterem zárva tart. Sütikedvelők látogassák meg a Horno del Pozót (Pozo 8), ahol régi receptek alapján sütött mindig friss süteményekre lelhetnek. Tehát a fogyókúrát nem Madridban érdemes elkez­deni!

Madridban este nem lefeküd­ni kell, hanem szórakozni. A Puerta del Sol és környéke a megfelelő negyed az éjszakai felfedezőúthoz, mivel teli van színházakkal, éttermekkel, kocsmákkal, bárokkal. A Chueca, Huerta és Malasana negyedeket érdemes gyalog bejárni, az egy négyzetkilométerre eső szórakozóhelyek száma errefelé a legmagasabb. Madridi szokás szerint vándorolhat egyik helyről a másikra, hajnalig sehol nincs záróra. Éjfél körül keressen fel egy tablaót, ez a flamencolokálok neve, ilyenkor kezdődik a show. Az Al An­dalusban (Capitán Haya 19) a közönség is kipróbálhatja ezt a táncot. A Kapital óriásdiszkóban (Atocha 135) modelleket, hírességeket is láthat (vigyázat, hétfőn és szerdán zárva).

Mivel mindig sok a turista, így előre foglaljon szállást akár utazási irodán keresztül, akár az interneten. Ha nem kedveli a szállodákat vagy társasággal utazik, érdemes apartmant bérelnie (www.friendlyrentals.com). Elegáns és persze drágább egy ötcsillagos szálloda, de megéri, ha a párjával igazi kényelemre vágyik. A Hesperia Madrid hotel ilyen, és minden szobában virág illatozik.

Jó tudni: a szobaközvetítésről, a boltok nyitva tartásáról, a bolhapiacról

Hasznos ajánlatok közt böngészhet a www.madaboutmadrid.com, és képeket is nézegethet a www.virtualtourist.com/europe/madrid oldalon.

A spanyol idegenforgalmi irodák nem foglalkoznak szobaközvetítéssel.

A Barajas repülőtérről gyorsan, egyszerűen bejuthat a városba metróval, így nem érdemes vagyonokat költeni taxira.

Számítson arra, hogy az üzletek többsége 10 óra előtt nem nyit ki. Sok hely a szieszta miatt délután 4-ig, esetleg 5-ig zárva van (főként a kisebb boltok). Az áruházakban viszont nincs sziesztaszünet.

A bolhapiac mindig zsúfolt, és vigyázat: a zsebtolvajok is ide járnak!

Júniusban kellemes idő vár, de júliusban már hőség van.

A spanyol idegenforgalmi irodák nem foglalkoznak szobaközvetítéssel.

A Barajas repülőtérről gyorsan, egyszerűen bejuthat a városba metróval, így nem érdemes vagyonokat költeni taxira.

Számítson arra, hogy az üzletek többsége 10 óra előtt nem nyit ki. Sok hely a szieszta miatt délután 4-ig, esetleg 5-ig zárva van (főként a kisebb boltok). Az áruházakban viszont nincs sziesztaszünet.

A bolhapiac mindig zsúfolt, és vigyázat: a zsebtolvajok is ide járnak!

Júniusban kellemes idő vár, de júliusban már hőség van.-->

motorola Nokia Magyar Telekom Nyrt.