Világgazdaság

Bírák jogellenes nyugdíjazása: az OBH-nak nem kell lépnie

Az Európai Unió bíróságának a magyar bírák nyugdíjazásáról szóló ítéletének végrehajtásával kapcsolatban az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH) nincs kötelezettsége; az ítéletben foglaltak teljesítése a jogalkotó feladata - közölte az OBH kedden az MTI-vel.

A luxembourgi Európai Bíróság keddi ítéletében kimondta: az életkoron alapuló, nem igazolható megkülönböztetést jelent, és így a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása.

Az OBH közleményében felidézte: az bírósága egy, az Alkotmánybíróság által már megsemmisített jogszabályt vizsgált. Ennek során az Európai Unió bírósága megállapította, hogy a bírák nyugdíjkorhatárának leszállításával kapcsolatban Magyarország nem teljesítette az egyenlő bánásmódról szóló tanácsi irányelvből eredő kötelezettségeit.

2012-ben a felső korhatár elérése miatt 2996 bíró közül 236-nak szűnt meg a jogviszonya. A felmentett bírák közül 186-an a felmentés időpontjában - saját korábbi kérelmükre tekintettel - már nyugdíjasként, nyugdíjuk folyósítása mellett dolgoztak. Az érintett bírák közül 164-en fordultak keresettel a munkaügyi bíróságokhoz. Az ügyekben eddig született ítéletek abban a kérdésben egységesen foglalnak állást, hogy a jogviszonyok rendezésére - a jelenleg hatályos jogszabályok szerint - csak peres eljárásokban kerülhet sor - tudatta az OBH.

A kommüniké szerint az eljárásokban az OBH a hatályos jogszabályi rendelkezések figyelembevételével jár el. A jogerős ítéletek rendelkezéseit az OBH elnökének és az érintett bíróságoknak éppúgy kötelességük végrehajtani, mint a jogkereső állampolgároknak.

Az Európai Bíróság ítéletére reagálva a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel annyit közölt: "a kormány tudomásul veszi az Európai Unió bíróságának ítéletét, amely az Alkotmánybíróság által ez év júliusában már megsemmisített szabályozásra vonatkozik".

Jens Weidmann európai bíróságEnergetika forintárfolyam bírák Elemzői vélemények A második Orbán-kormány obh Részvénypiacok hivatal