Világgazdaság

Ezt vegye, ha nem akar lemaradni!

A Gartner elemzőcég legfrissebb jelentésében azokat a transzformatív technológiákat és trendeket mutatja be, melyek 2013-ban egy versenyképes vállalat számára mindenképp stratégiai jelentőséggel bírnak.

A Gartner a stratégiai technológiát úgy definiálja, mint amely potenciálisan jelentős hatást gyakorol egy vállalat működésére a következő 3 évben. Ez alapján 10 olyan technológiát azonosított a Gartner, melyeket az informatikai vezetőknek mindenképp figyelembe kell venniük a stratégiai tervezés során az elkövetkező két évben. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vállalatoknak a listán szereplő összes technológiába invesztálnia kell, azonban tudatos döntést kell hozniuk arról, hogy miként kívánnak megfelelni a várható szükségleteiknek a közeljövőben.

A Gartner előrejelzései szerint 2013-ra a mobil telefonok világszerte megelőzik a számítógépeket, mint a leggyakoribb internetes hozzáférést biztosító eszközök. 2015-re a piacra kerülő tabletek száma eléri a laptopok számának felét.

A fogyasztói és vállalati appok létrehozásakor használt eszközök piaca meglehetősen bonyolult. A következő néhány évben biztosan nem lesz egyetlen olyan eszköz, amely optimálisnak bizonyulna az összes típusú mobil alkalmazás számára, ezért érdemes minél többet használni.

A felhasználók számára a személyes felhő tulajdonképpen egy hordozható, mindig mindenhol hozzáférhető tárhelyet jelent, ahol minden digitális igényüket kielégíthetik. Ebben a világban biztosan nem tud egy platform, egy technológia vagy egy eladó dominálni, sokkal inkább a menedzselt sokszínűség, és a mobileszköz-kezelés válik elengedhetetlenné. A Gartner szerint a személyes felhő miatt az ezekre alapuló szolgáltatások különféle eszközökön történő elérhetővé tétele válik dominánsá.


A jövőben komplex app üzletek fognak megjelenni. A Gartner előrejelzései szerint 2014-re számos szervezet saját app store-ral fog rendelkezni, hogy munkavállalói számára saját alkalmazásokat tudjon biztosítani. Ezzel az IT szerepe a korábban megszokott központi tervezés helyett egyfajta piaci koordináció lesz, amely irányítói és ügynöki szolgáltatást nyújt a felhasználók számára.


A tárgyak internete egy olyan koncepció, amely azt írja le, hogy miként bővül az internet azáltal, hogy fizikai tárgyak, így ügyfélkészülékek és fizikai eszközök csatlakoznak hozzá. A tárgyak internetének kulcsfontosságú elemei közé tartoznak a különböző mobil eszközökbe beágyazott érzékelők, képfelismerési technológiák és az NFC fizetés is. Ennek eredményeként a mobilok ma már nem csak telefonálásra használt eszközök, ráadásul a celluláris technológia ma már új típusú eszközökbe, például gyógyszeripari tartályokba és autókba is beépítésre kerül. Az IoT ezért számos új alkalmazás és szolgáltatás megjelenését teszi lehetővé, számos új kihívást is teremtve a piac résztvevői számára.


A Gartner szerint az informatikai részlegek egyre inkább több szerepet betöltő részlegekként fognak viselkedni a vállalatokon belül, akiknek koordinálniuk kell az IT-vonatkozású tevékenységeket, a számítási felhő pedig újabb szintre helyezi át ezt a szerepváltozást. Egy nemrég végzett felmérésből kiderül az IT szerepe között megjelent a belső cloud szolgáltatások közvetítői szerepe is, hiszen az IT feladata az is, hogy segítsen javítani rendkívül heterogén és gyakran összetett számítási felhő szolgáltatások belső felhasználók és külső üzleti partnerek számára történő biztosítását és használatát.


Az óriási mennyiségű, fajtájú, gyorsan változó és komplex adatok kezelése arra kényszeríti a vállalatokat, hogy felhagyjanak az egységes vállalati adattárházak használatával, amely minden adatot magában tartalmaz, ami a döntéshez szükséges lehet. A Gartner szerint ehelyett tartalom menedzsmentre, adattárházakra, adatpiacokra és speciális fájlrendszerekre van szükség, melyek összeköttetésben állnak adatszolgáltatókkal és metaadatokkal.

A különböző elemzéseket ma már egyre gyakrabban az adott tevékenység idejében és helyszínén, a megfelelő kontextusban juttatják el a felhasználókhoz. Ez megfelelő szimulációt, előrejelzést, optimalizálást és egyéb elemzés elvégzését, és az adott üzleti folyamat alatt meghozott döntéseket tesz lehetővé.


Ez egy olyan új technológia, ami lehetővé teszi valós idejű adatok tömeges mennyiségének a szerver memóriájában történő feldolgozását, ezzel az analízisekből és tranzakciókból azonnali eredményt nyújt, vagyis a hosszú órákat igénybe vevő kötegelt folyamatok akár néhány másodpercre is lerövidíthetők az IMC segítségével. A párhuzamosan, egyazon adathalmazon futó tranzakciós és elemző alkalmazások lehetősége óriási lehetőséget nyit az üzleti innováció számára. A következő két évben a Gartner szerint számos cég fog IMC alapú szolgáltatásokat nyújtani.

A piac jelenleg egyre inkább az integrált rendszerek és ökoszisztémák irányába mozdul el a lazán összekapcsolt, heterogén megközelítések felől. Ez főleg a felhasználók költségcsökkentési, egyszerűség és nagyobb biztonság iránti igényével magyarázható a Gartner szerint.

Gartner alkalmazás internetA második Orbán-kormány IT mobil informatika számítógép