Világgazdaság

Tesco: a lóhúsbotrány miatt drágulhat az élelmiszer

Drágulhat az élelmiszer annak nyomán, hogy a Tesco az európai lóhúsbotrány miatt felülviszgálja beszállítóit – nyilatkozta a brit cég vezérigazgatója a Telegraphnak. A lépés kedvezhet a brit farmereknek.

Nem lehet biztosra venni, hogy a Tesco beszállítói láncának mélyreható reformja miatt nem fognak majd többet fizetni a vásárlók az élelmiszerért – utalt a brit kereskedelmi lánc vezérigazgatója a Telegraph-nak adott interjújában. Philip Clarke a lapnak elmondta: nem garantálható, hogy az élelmiszer-árak a jelenlegi szinten maradnak az átalakítás után.

A hat hete tartó európai lóhúsbotrány óta először szólalt meg nyilvánosan a legnagyobb brit kereskedelmi lánc vezére, aki a Telegraph-nak elmondta: sokkolta az ügy. Hozzátette: a lóhús jelentette szennyezés „nagyobb mértékű volt, mint azt bárki el tudta volna képzelni”, és mindez „jelentős bizalmi törést” okozott a cég vásárlóiban. Mindezt azok a „gerinctelen” beszállítók okozták, akiknek „nem számított a lelkiismeret a bevétel növelése mellett.”

Clarke a botrány nyomán bejelentette: a kiskereskedelmi óriás reformokat fog bevezetni válaszul. Ezek egyike a „közelebbről történő beszerzés lesz”, melynek értelmében több terméket fognak vásárolni brit farmerektől. Clarke ígérete szerint kevesebb tengerentúli húsimportot bonyolít majd a Tesco, hosszabb távú szerződéseket köt a brit termelőkkel, és új minőségellenőrző rendszert is bevezetnek. Hozzátette azt is: júliustól minden brit Tescóban árult csirkehús brit farmerektől származik majd.

A vezérgigazgató ugyanakkor hangsúlyozta: nem tudja garantálni, hogy a lépések nyomán nem drágul majd az élelmiszer.

Clarke beszállítók Tesco lóhús