Világgazdaság

Elégedett az Opel eredményeivel a General Motors

A General Motors elégedett az Opel és brit testvérmárkája, a Vauxhall eredményével.

A General Motors részvényesi közgyűlésén Daniel Akerson elnök-vezérigazgató elégedettségének adott hangot az Opel és a Vauxhall eredményével kapcsolatban. "Stabilizáltuk a gazdálkodásukat" - közölte, hangsúlyozva, hogy az átalakítások és az új modellek bevezetése már láthatóan meghozta első gyümölcseit.

Az Opel és a Vauxhall az első negyedévben egyebek között létszámleépítéssel közel felére tudta csökkenteni veszteségét. Emellett a szűkülő európai piacon ügyfeleket is el tudtak csábítani más autómárkáktól. A GM vezére külön kiemelte a Mokka modell piaci sikerét.

Daniel Akerson továbbra is azzal számol, hogy az európai üzletág valamikor az évtized közepén válhat nyereségessé. Ennek érdekében zárják be 2015-ben a bochumi üzemet és az alkalmazottaknak el kell fogadniuk a bérek csökkentését is.

A cégvezér rámutatott, hogy az elért eredményeket már a Wall Street is visszaigazolta a részvényárfolyam emelkedésével és azzal, hogy a papír a részvényesi közgyűléssel egy időben került vissza az S&P 500 árfolyam indexbe.

A részvényárfolyam emelkedését az amerikai kormány is a 2009-ben a mentőcsomag fejében a birtokába került GM részvények fokozatos értékesítésére használja ki. A kormány 2014-re kívánja teljes egészében felszámolni GM-pakettjét.

Bridgestone Nyerges Zsolt BKK opelGyógyítás-finanszírozás martonyi jános