Világgazdaság

A DAX új csúcsra szaladt

Esik az eső, és esnek a piacok is, persze csak úgy módjával, akárcsak az eső. Ez a kismértékű csökkenés nem meglepő, a tegnapi emelkedést követően és a Fed ma kezdődő ülésével kapcsolatos aggodalmak közepette, írják az Erste elemzői.

A DAX új csúcsra szaladt tegnap, s most a 8.558 pontnál található korábbi csúcs már ellenállás. Vagyis ez alá már nem kellene mennie az indexnek, ezt tekintenénk jó viselkedésnek. Az amerikai piacokon még várat magára a kitörés. Budapesten az index átnyeste a 200 napos mozgóátlagot, még ha csak néhány 10 ponttal szaladt is túl rajta. Így ezen az ellenálláson vacillálhat az index az elkövetkező napokban, és remélhetőleg utána tovább emelkedik. Ma viszont kisebb csökkenést várunk Magyarországon, akárcsak Európában és az USA-ban is.

USA:

- Emelkedéssel indult a kereskedés a tengerentúli börzéken, de a nap második felében lejtmenet kezdődött a piacokon és a Nasdaq enyhe mínuszban zárta a napot (Dow 0,77 százalék, Nasdaq -0,11 százalék, S&P500 0,59 százalék).
- Akár 7,4 milliárd dolláros megrendelést is kaphat a Boeing a dél-koreai kormánytól.
- A vártnál rosszabb lett a New Yorki feldolgozóipari index, az augusztusi 8,2 pontról 6,3 pontra süllyedt a mutató, miközben az elemzők 9 pontra számítottak.
- Az ipari termelési adat a vártnak megfelelő lett, a júliusi stagnálás után 0,4 százalékos volt a bővülés az előző hónapban.
- Ma délután inflációs adatokat publikálnak a tengerentúlról.

Európa:

- Jó hangulatban indult a hét a nyugat-európai börzéken, a DAX új történelmi csúcsra emelkedett (FTSE100 0,6 százalék, DAX 1,22 százalék, CAC40 0,91 százalék).
- Az euró övezet inflációs rátája 1,3 százalékra süllyedt augusztusban az előző havi 1,6 százalékról.

Olaj, arany:

- Ma reggel 106 dolláron kereskedtek a WTI kőolajjal legközelebbi határidőre, ami jelentős, mintegy másfél dolláros esést jelent a tegnapi szinthez képest. A jelentős csökkenéshez hozzájárult a befektetők várakozása, hogy nem lesz katonai beavatkozás Szíria esetében.
- Az arany ára is enyhén esett 1.312 dollárig. A befektetők a mai Fed ülés előtt spekulálnak, hogy vajon milyen kommentjei lesznek az amerikai jegybanknak.

Devizák:

- A forint a tegnapi nyitó 301,88-as értékről hamar csökkenésnek indult és már reggel 8 óra tájékán 300 alatti árfolyamok voltak láthatóak, míg nap végén 299,12-es árfolyamon zárta az EUR/HUF a kereskedést, bár a napi mélypontja 298,32 volt. A forint erősödéséhez elsősorban a pozitív nemzetközi hangulat járult hozzá, nem mellesleg az a tény, hogy Larry Summers nem vállalja a Fed elnöki jelöltséget, így megnőtt a csak lassan szigorodó amerikai monetáris politika esélye.
- A tegnap reggeli órákban heves reakciók voltak tapaszthatóak az EUR/USD devizapár árfolyamában és a nyitó 1,3307-es érték egészen 1,3386-ig emelkedett, azonban onnan jelentős csökkenés volt tapasztalható és az árfolyam egészen 1,3334-ig mérséklődött.

Távol-Kelet:

- A tegnap zárva tartó japán piac enyhe csökkenéssel kezdte meg a hetet, a Nikkei index értéke 0,4 százalékot esett. Csökkenés volt tapasztalható a többi ázsiai tőzsdén is, ennek mértéke a Shanghai index esetében 1,4 százalék, míg a Hang Seng-nél 0,4 százalék.
- Augusztusban a Kínába irányuló FDI a várt 12,5 százalék helyett csak 0,6 százalékkal növekedett az előző évhez képest, azonban az előző hónapban messze a várakozások feletti, 24,1 százalékos bővülés volt látható, így a mostani gyenge adatot feltételezhetően áthúzódó hatások okozták az amúgy is meglehetősen volatilis adatokban.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- A Legfőbb Ügyészség elutasította Horvátország azon kérését, hogy adják ki Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatót. Hernádit a horvátok vesztegetéssel vádolják az INA megvétele kapcsán. Hazánknak azonban jelenleg nincs uniós szintű jogsegély egyezménye Horvátországgal, így Hernádit csak akkor adhatják ki, ha a magyar hatóságok úgy döntenek. Úgy tűnik, hogy Hernádi egyelőre bírja a hazai politikai körök támogatását. Holnap kezdődnek a tárgyalások az INA irányítási jogáról a MOL és a horvát kormány között.

- Az E-Star 49.891.445 darab kibocsátásával zártkörűen tőkét emelt. A részvényeket a kötvénytulajdonosok jegyezhetik le, részvényre váltva át kötvényeiket. Az új részvények 366 forinton válthatók át. Mivel az E-Star leányvállalatainál jelentős kötvényállomány van, így a kibocsátott új részvények mintegy fele a leánycégekhez kerülhet, melyet később bevonnak majd. A lépés összhangban van a csődegyezségben foglaltakkal.

- A BASF elemzői tájékoztatót tartott az olaj- és gázipari kilátásokkal kapcsolatban. A legtöbb elemző a találkozót úgy értékelte, hogy a BASF olaj- és gázkitermelő cégeket vásárolhat a közeljövőben. A cég azonban nem erősítette meg azokat a találgatásokat, miszerint az RWE eladó kitermelési üzletágát szeretnék megvásárolni. Megítélésünk szerint a hírnek jelenleg nincs árfolyamhatása.

- A Bernstein befektetési bank publikálta a 2013-2014-re általa várt legjobban és legrosszabbul teljesítő részvényeket. A BASF és a Linde is azon részvények köré került, melytől a piac felülteljesítését várják, míg a Bayer-től piaci hozamot várnak. Ugyanakkor például a K+S a lehetséges alulteljesítők közé került.

- Gyenge hónapot zárt augusztusban az európai autószektor, ugyanis az előző évhez képest 4,9 százalékkal 687 ezerre csökkent az értékesített gépkocsik száma. A legnagyobb, 18,3 százalékos visszaesés Spanyolországban volt, míg Franciaországban 10,5 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Olaszországban 6,6 százalékos, Németországban 5,5 százalékos volt a csökkenés. Az előző hónapokhoz hasonlóan a brit autóértékesítések 10,9 százalékkal tudtak növekedni. Elsősorban a presztízsmárkák tudtak emelkedést mutatni, a BMW 9,9 százalékot, a Daimler 5,5 százalékot növekedett. Ugyanakkor kimondottan gyengén teljesített a PSA csoport, ami 17,9 százalékos visszaesést szenvedett el, de a Volkswagen sem járt sokkal jobban 11,3 százalékos csökkenésével.

- A Lufthansa vezérigazgatója, Christoph Franz szerződésének 2014. május végi lejártával távozik a Lufthansától és a jövőben a Roche-nál fog vezetői pozíciót betölteni.

- A Societe Generale 4,2 euróról 5,3 euróra növelte az Unicredit célárát és egyúttal a korábbi tartásról vételre javította ajánlását.

Sólyom Airways