Világgazdaság

Kátyúkat, nyomvályúkat tüntetnek el, utakat újítanak fel 33 milliárdért

Harminchárom milliárd forintos útfelújítás indul, melynek keretében országszerte több mint 520 kilométeren 287 kritikus állapotú szakaszon javítják majd fő- és mellékutak hibáit - jelentette be az infrastruktúráért felelős államtitkár vasárnap Leányfalun.

Völner Pál elmondta, a munkák során a nyomvályúkat és a felületi egyenetlenségeket szüntetik meg. Hozzátette: a teljes körű felújításokat is beleértve - amelyek 89 milliárd forintot tesznek ki - a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mint projektgazda mintegy 1200 kilométeren összesen 122 milliárd forintot fordíthat hazai és uniós forrásokból a legrosszabb állapotú, legforgalmasabb szakaszok rendbetételére 2013-2014-ben.

A közútfejlesztő a következő héten 252 kilométernyi útszakasz fejújításáról ír alá szerződést, november elején pedig további 270 kilométernyi szakasz kerül sorra. Emlékeztetett: a Magyar Közút ebben évben már 456 kilométernyi utat újított meg az alsóbbrendű utak közül, s az elkövetkező évben ugyanannak a programnak a keretében további 215 kilométer felújítására kerül sor, ami egy 89 milliárd forintos projekt része.

Az államtitkár kifejtette: a mostani 33 milliárd forintos beruházás 40 százaléka a főutakon zajlik, a maradék pedig négy- és ötszámjegyű utakra esik. Országszerte 287 helyen avatkoznak be, ott, ahol legnagyobbak a nyomvályúk, legrosszabbak a felületi egyenetlenségek. A helyszíneket a közútkezelő a megyei útügyi biztosokkal együtt választotta ki, ők hangolták össze az igényeket is. Hozzáfűzte: a források úthálózat-arányosan lettek felosztva országosan. Ez a program is tavasszal zárul, így a két nagy projekt révén országosan 1200 kilométernyi út 122 milliárd forintnyi értékben fog megújulni - tette hozzá.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, útügyi biztos a megyei projekteket bemutatva elmondta: a felújításokra 2,6 milliárd forint jut és közel 40 kilométer út újul meg, egyebek mellett Nagykőrösön, Monoron, Zsámbékon, Vácdukán, Budakeszin. Kiemelte: a kormány egyszerre épít autópályát, de felújít alsóbbrendű utakat is, mert az a hétköznapi közlekedés, a mindennapi életminőség javítását szolgálja.

Nyíri Csaba, Leányfalu független polgármestere a település legkritikusabb útszakaszán tartott sajtótájékoztatón jelezte, hogy a soha nem látott dunai árvíz jelentős károkat okozott az utakban. Elmondta, hogy a község területén mintegy 4 kilométeren történik fejlesztés a 11-es főúton, amelybe a legrosszabb állapotba került 900 méter is beletartozik.

dunai árvíz uniós forrás Magyar Közút Nonprofit Zrt. államtitkár alsóbbrendű út Tarnai Richárd Leányfalu Pest megyei kormánymegbízott Völner Pál független polgármester Nyíri Csaba útfelújítás