Világgazdaság

Emmi: Nemzeti ünnepen nem lehet vizsgáztatni a hallgatókat

A kormányzat szerint is helytelen gyakorlat az a felsőoktatásban, hogy a nemzeti ünnepen vizsgára hívják be a hallgatókat. Legutóbb állítólag október 23-án egyes egyetemistákat behívtak zárthelyi dolgozatot írni a Semmelweis Egyetemen.

„Az oktatásért felelős tárca egyöntetű véleménye az, hogy nincs helye vizsgáztatásnak nemzeti ünnepen” – hangoztatta tegnap a parlament honlapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Doncsev András hangsúlyozta, hogy helytelen az a gyakorlat, ha egy felsőoktatási intézményben nemzeti ünnepen vizsgára hívják be a hallgatókat. Ezeken a napokon ugyanis a felsőoktatási intézmények, ahogyan minden más oktatási intézmény zárva
tartanák.

Doncsev a Farkas Gergely kérdésére válaszolt, aki azt firtatta, hogy „helyesnek tartja-e a kormány azt a gyakorlatot, hogy a felsőoktatási hallgatókkal zárthelyi dolgozatot íratnak nemzeti ünnepnapokon?” A jobbikos országgyűlési képviselő információi szerint a felsőoktatásban kialakult egy olyan gyakorlat, hogy a hallgatóknak akár nemzeti ünnepeken, munkaszüneti napokon is be kell menniük vizsgázni, vagy zárthelyi dolgozatot írni . Legutóbb egy olyan eset jutott tudomására, miszerint október 23-án voltak olyan egyetemisták a Semmelweis Egyetemen, akiket behívtak zárthelyi dolgozatot írni. Farkas szerint a hallgatóknak ilyenkor nincs választási lehetőségük, kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, ugyanis a dolgozat meg nem írásával a félév sikeres teljesítését kockáztatják.

Az államtitkár közölte, hogy a Semmelweis Egyetem (SE) rektorával való egyeztetés alapján az egyetem is zárva volt október 23-án. Minden bizonnyal egy oktató egyéni kezdeményezése volt a nemzeti ünnepen való zárthelyi dolgozat megíratása. Ez a gyakorlat sem az EMMI, sem a Semmelweis Egyetem álláspontját nem tükrözi.

zárthelyi Emberi Erőforrások Minisztériuma október 23. Doncsev András Semmelweis Egyetem Farkas Gergely felsőoktatás Jobbik parlamenti államtitkár vizsgáztatás nemzeti ünnep