Világgazdaság

A Sprint a T-Mobile amerikai leányára pályázik

Az amerikai Sprint távközlési szolgáltató vállalat a Wall Street Journal értesülése szerint pályázik a T-Mobile US mobilszolgáltató megvásárlására.

A lap az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a Sprint jelenleg az akvizíció versenyjogi vonzatait vizsgálja és a jövő év első felében állna elő felvásárlási ajánlatával.

Az ügylet értékét 20 milliárd dollárra becsülik. A Deutsche Telekom 70 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a T-Mobile US mobilszolgáltatóban és 2011-ben sikertelenül próbált megválni tőle.

Az amerikai versenyhivatal jóváhagyását azonban semmi nem garantálja. A hivatal éberen őrködik afelett, hogy versenykorlátozó intézkedésekkel ne lehessen megemelni az amerikai fogyasztók díjtételeit és ebben éppen az olyan kisebb piaci szereplők, mint a T-Mobile kreatív díjpolitikájára hárul a kulcsszerep. Ezért is akadályozta meg a hivatal a T-Mobile US eladását az AT&T távközlési konszernnek.

A Sprint és a T-Mobile US egyesülése a piac nagyságrendben harmadik és negyedik szereplőjét vonná össze egy 53 milliós ügyfélbázissal rendelkező társaságba, de még ez is elmaradna a Verizon Wireless 95 milliós és az AT&T 72 milliós előfizetői bázisától. A Sprint és a T-Mobile US egyaránt arra panaszkodik, hogy túl kicsi ahhoz, hogy felvegye a versenyt a két óriással.

A Sprint 80 százalékos tulajdonrésze az idén került 20 milliárd dollárért a japán Softbank mobiltelefon szolgáltató tulajdonosa, a Masayoshi Son birtokába.

T-Mobile Deutsche telekom Sprint