Világgazdaság

Tizenháromezren az MSZP-nagygyűlésén, Mesterházy nem ígért Kánaánt

Mesterházy Attila szerint csak a baloldali összefogás képes leváltani az Orbán-kormányt, ezért annak, aki változást akar, az összefogást kell támogatnia az áprilisi választáson.

Az MSZP elnöke, az összefogás miniszterelnök-jelöltje a szocialisták nagygyűlésén a Papp László Budapest Sportarénában szombaton azt mondta, a magyaroknak választaniuk kell, hogy modern, európai köztársaságot szeretnének vagy "a Horthy-korszak restaurációját". Azt javasolta, mindenki mérlegelje, teljesültek-e a Fidesz 2010-es ígéretei, jobban él-e, mint négy évvel ezelőtt, és milyen jövőt szeretne. Aki változást akar, támogassa a kormányváltás elérésére egyedül képes összefogást - mondta.

Mesterházy Attila szerint felelős gazdaságpolitikára, igazságos társadalompolitikára és erős demokráciára van szükség, és a baloldali összefogás kormányra jutva a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a kis- és közepes vállalkozások és a nyugdíjasok érdekeit fogja képviselni. Mert Magyarország akkor teljesíthet jobban, ha beteljesül a rendszerváltás álma, és az itt élők jobban élnek - jelentette ki.

Ígéreteik közül kiemelte, hogy kormányzásuk első évének végére megszüntetik a gyermekéhezést. "Az emberek nem bírnak ki még négy ilyen évet" - mondta, hozzátéve: ha az Orbán-kormány hatalomban marad, "marad a tandíj", folytatódik az elvándorlás, tovább nő a szegény emberek száma, nem szűnnek a nyugdíjasok megélhetési nehézségei.

Mesterházy Attila hangsúlyozta, nem ígérnek Kánaánt, mert egyik napról a másikra nem lehet jólétet teremteni, de lehetséges a korszakváltás és a jó kormányzás, aminek eredményeként mindenki élete könnyebb, kiszámíthatóbb és békésebb lesz. Szólt arról is, hogy az országnak békére van szüksége, de nem maradhat el a "jogállami igazságtétel" például a trafik- és a földügyek miatt.

Az MSZP elnöke "Bolseviktornak" nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, és egy még ellenzékből, 2008-ban tett nyilatkozatára utalva úgy fogalmazott: a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodással puccsot hajt végre a magyar nép ellen.

A politikus a Fidesz-kormány állatorvosi lovaként jellemezte az "Orbán-Putyin-paktumot", szerinte ugyanis "ami Pakssal történt, az igaz az egész országra nagyban": demokratikus jogállamban elképzelhetetlen módon egy ember dönt mindenki háta mögött. Ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülésük esetén felülvizsgálják az oroszokkal kötött egyezséget, az erőmű bővítéséről pedig szakmai és társadalmi vita után a nép megkérdezésével döntenek.

Mesterházy Attila arról is beszélt, hogy a Fidesz eltűri, sőt sokszor bátorítja a szélsőséges nézeteket. Történelemhamisításként értékelte a német megszállás tervezett emlékművét, és felháborítónak nevezte, hogy a kormány nem határolódott el Szakály Sándor történésztől, a Veritas Intézet vezetőjétől, aki idegenrendészeti eljárásnak minősítette zsidók deportálását. Azt is mondta, hogy a Fidesz "propagandagépezetté silányította a közmédiát", és irányítása alá vonta a kultúrát.

Véleménye szerint a gazdaság romokban hever, míg a Fidesz társadalompolitikáját perverznek és gyilkosnak minősítette. Szerinte ennek szimbóluma a stadionépítés, miközben a társadalmi különbségek - szemben a Gyurcsány-kormány időszakával - nőnek. "Orbánnak mennie kell (...), és menni is fog, mert kormánya úgy működik, mint egy bűnszervezet: ami megtetszik neki, odarohannak és elveszik" - jelentette ki.

Mesterházy Attilát az ország következő miniszterelnökeként hívták színpadra, miután a szocialista párt kongresszusa délelőtt az összefogás kormányfőjelöltjévé választotta. Beszéde előtt egy 15 perces kisfilmet vetítettek le, amelyben rajta kívül szülei és felesége beszélt a pártelnök gyermekkoráról, családjáról, céljairól.

Botka László, az MSZP választmányi elnöke azt mondta: a Fidesz lebontotta a demokráciát, tömegeket taszított nyomorba, Magyarországot pedig leszakadó országgá változtatta, amelyet több százezren hagytak el. Az ellenzéki összefogásra utalva úgy fogalmazott, a sokféle szálból font kötél mindig erősebb, mint az egyforma szemekből álló lánc, "amely csak rabláncnak jó".

Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes azt mondta, az Orbán-kormány fél az elszámoltatástól. "Van mitől tartaniuk" - hangoztatta, majd hozzátette: az összefogásnak köszönhetően újra nyílt a verseny, van remény az "Orbán-rendszer" legyőzésére.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes kijelentette, az MSZP "kiszabadítja az országot a kollégiumi szobatársak fogságából", azokéból, akik "elveszik az emberek pénzét és szétosztják egymás között".

Horváth Csabát, a szocialista párt fővárosi frakcióvezetőjét Budapest új főpolgármestereként mutatták be a rendezvényen. Szerinte a Fidesz Budapesten már elveszítette a választást, mert nem szereti és ezért rosszul vezeti a fővárost. Az MSZP ezzel szemben szabad, szolidáris, tiszta és versenyképes várossá tenné Budapestet - mondta.

A szervezők közlése szerint a rendezvényen 13 ezer párttag és szimpatizáns vett részt, akiknek felfújható tapslufikat osztottak, a beszédek közben többségük azokkal fejezte ki tetszését.

A nagygyűlésen beszédet mondott Zoran Milanovic horvát miniszterelnök, és jelen voltak az MSZP-vel szövetséget kötött pártok vezetői is: Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, akik Mesterházy Attila mögött a közös lista első öt helyén szerepelnek.

Mesterházy Attila beszéde végén mindegyikükkel kezet fogott, és azt mondta: voltak vitáik, de erős szövetséget kötöttek, és nem hagyják, hogy a Fidesz éket verjen közéjük.

Együtt-PM szövetség vezetője kormányváltás szegénység Bajnai Gordon elvándorlás Horváth csaba MSZP Szakály Sándor horvát miniszterelnök Papp László Budapest Sportaréna Harangozó Tamás Mesterházy Attila Demokratikus Koalíció elnöke történelemhamisítás demokratikus jogállam Paks Gyurcsány Ferenc Összefogás orbán-kormány miniszterelnök-jelölt Lukács Zoltán Fidesz Zoran Milanovic Veritas Botka László Bolseviktor MSZP választmányi elnöke német megszállás emlékműve