Világgazdaság

Több mint ötezer illegális egészségügyi intézményt zártak be Kínában

Kínában az elmúlt három hónapban több mint ötezer illegálisan működtetett orvosi rendelőt, egészségügyi intézményt zárattak be a hatóságok - derült ki az egészségügyi és családtervezési főhatóság hivatalának vasárnap közzé tett közleményéből.

A tavaly októberben meghirdetett egy éves kampány részeként a különböző közigazgatási szinteken eddig összesen csaknem 30 ezer 500 ügyben folytattak nyomozást törvénytelenül végzett egészségügyi szolgáltató tevékenység miatt és 121 orvosi, illetve családtervezési klinika működési engedélyét vonták be.

Több mint 7300 lakossági panaszt regisztráltak, túlnyomó részüket már kivizsgálták. Összesen 964 esetben adták át az ügyet a rendőrségnek, amely eddig 767 esetet megvizsgálva 22 tilosban járó csoportot buktatott le.

A közlemény szerint a hadsereg illetékes osztályai több mint három tucat weboldalt zárattak be és 13 olyan ember ellen indítottak eljárást, aki katonaorvosnak adta ki magát.

Az országos kampányt hat állami, illetve katonai szerv indította, amely a közelmúltban külön körlevélben figyelmeztetett a magzatok nemének megállapításával kapcsolatos törvényi tiltásra, a szelektív abortuszok elleni határozott fellépésre és az engedély nélküli orvosi kozmetikai szolgáltatások bezárására.

közigazgatás családtervezés illegális egészségügy intézmény kampány weboldal