Világgazdaság

Június 6-án mutathatja be Orbán Viktor a kormánytagokat

Struktúra A Miniszterelnökségből minisztérium lesz, amely az összkormányzati koordinációért, illetve az európai uniós források felosztásáért felel – közölte tegnap Lázár János a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában. A Miniszterelnökséget korábban államtitkárként vezető politikus elmondta: az előző ciklus 8 minisztériumához képest így 9 tárca lesz. A 8 szakpolitikai tárca a következő: Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A korábbi közigazgatási és igazságügyi tárca szétvált. A közigazgatás a Miniszterelnökséghez fog tartozni, a végrehajtási rész, a belügyhöz. Az igazságügy önállósul. A földművelésügyi tárca a vidékfejlesztési utóda lesz. Lázár szerint klasszikus értelemben vett igazságügy-, honvédelmi, valamint földművelésügyi tárca jön létre.

A Külügyminisztériumhoz csatolják a külgazdasági területet. A parlamentben az utóbbi területet államtitkárként, a Miniszterelnökségen belül felügyelő Szijjártó Péter érvelt a változás mellett (értesülések szerint Navracsics Tibor vagy ő lehet a külügyminiszter). Az Emmiről Lázár közölte: dilemma volt, hogy túl sok területet ölel fel, de az országnak a legnagyobb versenyképességi előnye az ember, így a vele foglalkozó összes területet egy minisztériumban kell összehangolni. Az ellenzékiek az önálló oktatási, egészségügyi, környezetvédelmi tárcák mellett érveltek.

Az indítvány június 6-án léphet hatályba, ezen a napon mutatná be Orbán Viktor az új kormányának tagjait.

NAV Nemzetközi konfliktusok Ericsson németh lászlóné tech Sallai Róbert Benedek INA sport európai parlamenti választás Ukrajna Nouriel Roubini General Motors energetika BKK mezőgazdaság A munka világa Varga Mihály Fővárosi ügyek Ryanair