Világgazdaság

Továbbra is sok pályakezdő van munka nélkül

Továbbra is jelentős a munka nélkül lévő pályakezdők aránya, annak ellenére, hogy az álláskeresők száma országosan folyamatos csökkenést mutat. Májusban az előző év azonos hónapjához képest hétszáz fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszerében 2014. májusában 62 400 regisztrált pályakezdő álláskereső szerepelt, ami az összes álláskereső 12,1 százalékát jelenti.

Az adatokból látszik, habár az álláskeresők száma folyamatosan csökken, a pályakezdő álláskeresők aránya továbbra is jelentős. Számos felmérésből ugyanakkor kiderül, hogy jelentős a betöltetlen álláshelyek száma, így továbbra is fennáll a probléma, miszerint a gazdasági szereplők igényeinek a munkaerő-piaci kínálat nem tud megfelelni, és ez a pályakezdőkkel kapcsolatban is elmondható. Ez a tény ismételten felhívja a figyelmet a pályaválasztás fontosságára, arra, hogy az iskolából kikerülő fiatalok olyan végzettséggel, szakmával rendelkezzenek, amely eladható a munkaerőpiacon.

A pályaválasztásra, illetve a szakmaválasztás fontosságára a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, annak érdekében, hogy a munkaerő-piacon olyan munkavállalói kör álljon rendelkezésre, amely a gazdasági szereplők igényeinek megfelel.

E feladat megvalósításában a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is részt vállal, kiemelt helyen kezeli a pályaorientációt és a pályaválasztást, továbbá szerepe van a kamara mellett működő Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságnak is, amely évente meghatározza a megyében indítható szakképzés irányait és arányait, valamint az ösztöndíjra jogosító szakképesítések körét, segítve ezzel a képzési rendszer és a munkaerő-piaci igények összhangjának megteremtését.

tech sport forintárfolyam Oroszország Jean-Claude Juncker energetika BKK Jobbik-ügyek A munka világa David Cameron BMW Adórendszer Magyarországon
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek