Világgazdaság

Nem a Hamasz rabolta el a megölt izraeli tinédzsereket

Nem a Hamasz rabolta el azokat az izraeli fiúkat, akiknek az eltűnése miatt Benjamin Netanyjahu izraeli miniszterelnök a terrorszervezetet okolta - írta a 444 a Daily Dot nyomán. Az izraeli rendőrség szerint az emberrablók nem a Hamasz utasítására cselekedtek, amikor elrabolták és meggyilkolták a fiúkat.

A nyomozásban résztvevő egyik felügyelő elmondta, hogyha a Hamasz rendelte volna el a rablást, az izraeli titkosszolgálat előre tudott volna arról. Naftali Fraenkelt, Gilad Shaert és Eyal Yifrahot június 12-én rabolták el egy Jeruzsálemtől délre fekvő kis településről. Két hetes keresés után holttestüket az eltűnés helyszínéhez közel találták meg.

A tettesek elleni hajtóvadászat során többszáz palesztint vettek őrizetbe, házakat romboltak le, többek mellett ez is a Gáza és Izrael között jelenleg folyó háború egyik kirobbantó oka volt.

Amikor június végén megtalálták a három, Ciszjordániában elrabolt izraeli tinédzser holttestét, Bejámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy  "a Hamász felelős ezért és a Hamász meg fog fizetni".

Az Index szerint korábban már több szakértő is felvetette, hogy a Hamász részéről meggondolatlanság lett volna elrabolni a három fiút, és valószínűleg egy kisebb, független helyi szervezet állhat a bűntény mögött, amely nem törődött a következményekkel. Szakértők már csak azért is valószínűtlen, hogy a Hamász követte el az emberrablást, mert hét év után végre sikerült aláírniuk egy egyezményt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, amit azon nyomban felbontott volna Abbász, ha kiderül az emberrablás.

Benjamin Netanyjahu Daily Dot Izrael Mahmúd Abbász Eyal Yifrah Gilad Shaer izraeli titkosszolgálat ciszjordánia 444 index palesztin elnök Hamasz Naftali Fraenkel izraeli miniszterelnök