Világgazdaság

Több tízezer kurd menekült el Szíriából Törökországba az Iszlám Állam elől

Az elmúlt napokban több tízezer kurd menekült el Szíriából az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei elől Törökországba.

török hatóságok pénteken megnyitották a határ egy részét a kurd menekültek előtt, akik attól tartottak, hogy az iszlamisták lerohanják az Ain-al-Arab, kurd nyelven Kobani kurd határvárost. Mintegy 45 ezer szíriai kurd lépte át a határt a nyolc átkelőn, amelyet az Akcakale és Mursitpinar települések közötti 30 kilométeres szakaszon a török hatóságok kialakítottak - mondta a CNN Turk hírtévének Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes.

A kurdok attól tartanak, hogy az IÁ fegyvereseinek gyors előrenyomulása Szíria északi részén elérheti a stratégiai helyen, a török határnál fekvő, Kobanit. Félő, ha ez bekövetkezik az iszlamisták lemészárolják a település lakosait. Szombatra virradóra a szíriai kurdok megölték az IÁ 18  fegyveresét a Kobanit övező falvaknál dúló összetűzésekben - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Maszúd Barzáni, az iraki kurd autonóm régió elnöke pénteken nemzetközi segítséget kért a Szíriában és Irakban előrenyomuló szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IÁ) elleni harchoz.

török miniszterelnök-helyettes Maszúd Barzáni Numan Kurtulmus Ain-al-Arab az iraki kurd autonóm régió elnöke Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja OSDH kurdok Törökország Irak Szíria Kobani nemzetközi segítség Iszlám Állam CNN Turk hírtévé