Világgazdaság

A szappant és a sampont is megadóztatja a kormány

Új adótárgyakat talált ki a kormány a parlament elé benyújtott törvénycsomagban. Jövőre a szappan, a sampon, a mosószer után is termékdíjat kell fizetni. Kivetik ezt a sápot valamennyi kozmetikai szerre, a dezodorokra és még a lakásillatosítókra is.

A kormány adóterve lecsap a művirágokra, jövőre ezekre is termékdíjat kell fizetni. Ennél alighanem nagyobb csapás lesz, hogy ezután az irodai papírra is kiveti ezt a díjat a kormány. A felsorolt termékkör elég bő, így nem egyszerűen a másolópapírok után kell fizetni, hanem a jegyzettömbök, iratrendezők, mappák után is.

A kormány terve szerint bevonják a termékdíjas körbe az „egyéb vegyipari termékeket”. Ezek körébe tartoznak többek között a kiskereskedelmi forgalomba szánt mosószerek, öblítők, mosogatószerek, tisztítószerek, tusfürdők és sampontok. A szappanok, felületaktív anyagok, mosószerek után az adótétel 11 forint kilónként, míg a a szépség és testápoló készítményekre 57 forintos díjat vetnek ki. Az irodai papír kilónként 19 forintot csenget majd a költségvetésbe.

A művirágra nagyon haragudhatnak az előterjesztők, mert kilónként 1900 forintos termékdíjat vetnek ki rá, ami szakemberek szerint jószerivel fojtóadónak számít, azaz akkora díjat vet ki rá, ami a legális forgalomból akár ki is szoríthatja ezt a termékcsoportot, vagy legalábbis minimalizálhatja a forgalmát.

Autók Nemzetközi konfliktusok Őszi ülésszak adózásAdórendszer Magyarországon választás 2014 Rogán Antal turizmus Tőzsdei elemzések Ukrajna Oroszország autóipar Elemzői vélemények energetika Reklám és Média adótörvény A munka világa utazás Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Európai Unió ebola Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon