Világgazdaság

Rendesen beköszöntött a defláció Németországban

Prognózis Az eurózóna számos tagja után Németországot is elérte a defláció: az elemzők ugyan számítottak erre, de a tegnap közöltnél kisebb előzetes adatot vártak. Januárban az uniós harmonizáció szerinti fogyasztói árindex év/év alapon 0,5 százalékkal csökkent, 2014 decemberéhez képest pedig 1,3 százalékos volt a visszaesés. Rekordmélységbe süllyedt ugyanakkor a munkanélküliség: Németország újraegyesítése, azaz 1990 óta nem volt olyan alacsony a szezonálisan kiigazított adat, mint a szövetségi munkaügyi hivatal által most közölt 6,5 százalék. (Az eurózóna átlagos munkanélküliségi rátája 11,5 százalék.) A munkanélküliek száma 9 ezerrel 2,84 millióra apadt.

A német gazdasági minisztérium a fogyasztás erősödésére, illetve a bérek növekedésére alapozva vitte feljebb a héten idei prognózisát: eszerint 2015-ben 1,5 százalékkal nőhet a GDP az októberben várt 1,3 százalék helyett. A tárca idén 170 ezer új munkahely létrejöttére számít, ezzel a foglalkoztatottak száma rekordmértékűre, 42,8 millióra nőhet.

A német gazdaság jó formában van – fogalmazott az új prognózisban Sigmaf Gabriel gazdasági és energiaügyi miniszter –, a geopolitikai turbulenciák ellenére tavaly visszatért a növekedéshez. A kormány várakozásai szerint a januártól bevezetett kötelező minimálbér – az állami nyugdíjak emelésével, illetve kiterjesztésével együtt – élénkíti a fogyasztást. A GDP-prognózis módosításában közrejátszottak az alacsonyabb olajárak, illetve az EKB mennyiségi lazítási programja is; a minisztériumi szakértők átlag 59 dolláros olajárral számoltak 2015-re. A háztartások kiadásai idén 1,6 százalékkal nőhetnek a tavalyi 1,1 százalék után, az export növekedése azonban némileg lassul (3,6 százalékról 3,7 százalékra), miközben az importé erősödik (3,3 százalékról 4,1 százalékra).

Az idei éves átlagos inflációst 0,8 százalékra teszi a minisztérium, bruttó 3,2 százalékos átlagbér-növekedés mellett.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek