Világgazdaság

Beszáll az állam a magyar Erste Bankba, csökkentik a bankadót

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy tulajdont szerez az állam az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, továbbá 2016-2017-ben jelentős mértékben csökkentik a bankadót.

Orbán kiemelte, "az Erste Bank egy olyan Magyarországon működő magyar bank lesz, amely a szerződésben vállalt magas finanszírozásban erősíteni fogja a gazdasági növekedést, cserébe Magyarország a bankadót csökkenti."

Hozzátette: "Ezt több lépésben fogjuk megtenni, ezt rögzíti a megállapodás, 2016-ban és 2017-ben jelentős bankadó-csökkentést hajtunk végre és az adónem mérséklését 2018-ban is folytatjuk. A magyar gazdaság teherbíró képessége lehetővé teszi, hogy a költségvetésünk elviselje az alacsonyabb bankadó szintjét."

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója kiemelte, tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az EBRD. Az Erste Bank továbbá érdeklődést mutat a Citibank eladó lakossági üzletágai iránt, Andreas Treichl úgy fogalmazott: " hogy a miénk lesz-e, azt még nem tudjuk".

Orbán Viktor később hozzátette, fontos pillanatához érkezett a magyar gazdaság története: "bizonyára mindenki emlékszik arra, hogy 2010-ben nehéz körülmények között kellett kiutat találni Magyarországnak a pénzügyi válságból, nagyon kevesen osztották az akkori kormány nézeteit a válság kezelésének módosítást illetően."

"Akkor egy történelmi döntésre került sor, bevezettük a bankadót. Minden kritika mellet azt kellett mondanom, hogy az akkori bankok tudomásul vették és korrekt módon betartották a szabályokat. Az elmúlt évek komoly küzdelmet jelentettek Magyarország számára. A költségvetési hiányunk példamutatóan alacsony, így lesz az idén is, sőt a 2014-es év választási év volt, mégis sikerült példátlan alacsony szinten tartani az államadósságot. Hosszú tárgyalások után most egy megállapodást írtunk alá, amit tartalmazza, hogy a magyar kormány tulajdonrészt fog vásárolni az Erste Bankban" - jelentette be a Miniszterelnök.

OTP UniCredit Erste Bank Hungary Raiffeisen Lázár János Ukrajna Orbán Viktor Apple Alekszisz Ciprasz Erste BankRaiffeisen Bank Zrt. Raiffeisen Bank Zrt. Varga Mihály ebola CIB Bank Zrt.