Világgazdaság

Okosórát fejleszt a Tag Heuer

Újabb híres óragyártó, a Tag Heuer döntött úgy, hogy a hagyományos időmérők mellett ideje okosórát is készítenie.

A társaság a Google által fejlesztett Android Wear operációs rendszert futtató eszközt dob majd piacra az utolsó negyedévben. A készülék képességeiről, áráról és megjelenéséről egyelőre nem árultak el részleteket, Jean-Claude Biver, a Tag Heuer vezérigazgatója annyit közölt csak, hogy az első androidos luxus okosóra lesz a piacon.

Egy másik svájci óragyártó, a Swatch február elején hozta nyilvánosságra, hogy Android és Windows szoftverrel is működő eszközt dob piacra néhány hónapon belül. A készülék NFC technológiát – kis távolságú vezeték nélküli kommunikáció – használ és mobilos fizetést is lehetővé tesz, emellett érdekessége, hogy nem kell majd tölteni. A vállalat már évek óta használ olyan technológiákat, amelyeket az új eszközbe is beépítenek. A cég Tissot márkájának egyes modelljei például már 1999 óta érintőkijelzővel készülnek és különböző szenzorokkal is ellátták őket.

Mindkét svájci óragyártónak komoly fejtörést okozhat majd az Apple, amely néhány hete tette közzé, hogy mikor és milyen áron kezdi árusítani saját okosóráit. A cég három modellt dob piacra, amelyeket április 24-től lehet majd megvásárolni, vagyis nagyjából akkortól lesznek elérhetők, amikor a Swatch készülékei is megjelennek a boltokban. A Tag Heuer luxus eszközének pedig az Apple Watch Edition lehet a riválisa, amely 18 karátos aranyból készül, ára pedig 10 ezer dollártól indul majd.

Az okosórák piaca igencsak telítetté vált az elmúlt egy évben. A március elején megrendezett barcelonai Mobile World Congress-en az LG és a Huawei is a prémium kategóriába tartozó készülékeket mutatott be. A szegmens legnagyobb szereplője, a Samsung már évek óta fejleszt ilyen eszközöket, és a múlt évben a Smartwatch Group adatai szerint 1,2 milliót adott el belőlük. A Motorola megvásárlását követően ezen a területen is gyorsan fejlődik a Lenovo, és nem szabad megfeledkezni a Pebble-ről sem, amely tavaly 700 ezer okosórát adott el.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) műkincspiac kutatás turizmus Gazdasági Versenyhivatal makroadatok Audi sport Nyugdíjkérdés Magyarországon Szociális kiadások Lázár János forintárfolyam Külföldi lapvélemények Ukrajna autóipar Hitelek: lakás GKI trafiktörvény oktatás energetika autó görög adósság A KSH jelenti repülés Reklám és Média makromutatók fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac Quaestor David Cameron utazás Mol Európai Unió Egyesült Államok Bod Péter Ákos ingatlanpiac MÁV infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon Buda-Cash tömegközlekedés Media Markt