Világgazdaság

Négy bank dobja össze az MKB-tisztító hitelt

A K&H által vezetett, mellette az Erstét, az OTP Bankot és az UniCreditet tartalmazó négytagú konzorcium adott 96 milliárd forint hitelt a hazai kereskedelmi bankok befizetéseiből működő Szanálási Alap által jóváhagyott MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-nek, hogy még karácsony előtt megvásárolja az MKB Bankban maradt rossz hiteleket -válaszolta a Világgazdaság kérdésére Nagy Márton, az MKB tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke mai sajtótájékoztatóján.

Az ily módon megtisztított hitelintézetet legkésőbb 2016. június 30-ig próbálja értékesíteni az MNB. Eddig - ahogy Nagy fogalmazott - sok befektető tett nem kötelező vételi ajálatot, akiket azonban az alelnök nem nevesített. Nekik lesz lehetőségük arra, hogy 2016 elején kötelező vételi ajánlatot tegyenek. Arra a felvetésre, hogy az érdeklődők között vannak magyarok is - a Világgazdaság értesülései szerint például a közel 265 milliárd forintos tőkeereje alapján szóba jöhető féltucat Pallas Athéné-alapítványok -, Nagy nem kommentálta.

Arra pedig, hogy a vevők miből teremtik elő a vételárat, akár állami tulajdonú hitelintézetektől, jelesül az Eximbanktól felvett hitelből, Nagy azt mondta: ez az MNB nem érdekli. Bár az MKB szanálása 2014. december 18-tól eredetileg egy évig tartott volna, ennek határidejét az MNB meghosszabbította, egészen addig, amíg nem sikerül értékesítenie a bankot, vagyis legkésőbb 2016. június 30-ig. Összességében az MKB mérlegfőösszege a tisztítás összegével, több mint 340 milliárd forinttal csökken, mintegy 1650 milliárdra.

MKB Bank logisztika Hillary Clinton raktározás kutatás Simicska Lajos makroadatok sport Orbán Viktor Balog Zoltán Oroszország oktatás energetika BKK makromutatók mezőgazdaság Karácsonyi vásárlás A munka világa hitel MKB Huawei Tarlós István Microsoft MNB Samsung Magyar Telekom Nyrt. menekültek Európai Unió Fővárosi ügyek áruszállítás Angela Merkel