Világgazdaság

Városrehabilitációt támogatnak a területfejlesztési programból

Összesen 80 milliárd forint uniós támogatás érhető el három új, a napokban megjelent területfejlesztési felhívás keretében, a pénzt az önkormányaztok kapják, a vállalkozások közvetetten részesülnek belőle. A támogatási intenzitás közel százszázalékos. A Területfejlesztési Operatív Programnak (TOP) a Barnamezős területek rehabilitációja című felhívásában 21 milliárd forint van elsősorban olyan infrastruktúra-fejlesztésekre, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, s a beruházások során olyan technológiákat, módszereket alkalmaznak, amelyek környezet- és természetvédő módon biztosítják a megépített infrastruktúra működését. A barnamezős területek, rozsdaövezetek rehabilitációja során az a cél, hogy az önkormányzat és a helyi vállalkozások hosszú távú együttműködést kössenek, amelynek révén nemcsak a város újul meg, hanem a gazdaság fejlődését, a foglalkoztatás bővülését is elérhetik. A 43,2 milliárd forintos Zöld város című felhívás ugyancsak infrastruktúra-fejlesztéseket támogat, ám ez esetben olyan zöldfelületek és a hozzájuk kapcsolódó önkormányzati tulajdonban lévő, sokszor használaton kívüli, de akár jövedelemtermelésre alkalmas területek, épületek megújítása a cél, amelyek később a családok és a fiatalok kikapcsolódását szolgálják.

A Leromlott városi területek rehabilitációja című felhívás pedig a leszakadó vagy leszakadással veszélyeztetett városrészeken koncentráltan megnyilvánuló problémák komplex kezelését próbálja majd megvalósítani. A 16 milliárd forintos támogatásból megvalósuló szociális városrehabilitációs programok alapvetően a szegregációval veszélyeztetett vagy már szegregált területre irányulhatnak. Ezen esetekben az infrastrukturális fejlesztéseket a társadalmi hátrányok kompenzálását célzó szociális, oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi, közösségfejlesztési, antidiszkriminációs és közbiztonsági programok egészítik ki.

Autók BÉT - Napi események GVH-ügyek Nemzetközi konfliktusok kutatás hivatali visszaélések turizmus tech makroadatok Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések Külföldi lapvélemények autóipar oktatás energetika görög adósság A KSH jelenti repülés Reklám és Média makromutatók Útdíj brókerbotrány Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Befektetési lehetőségek Mol menekültek Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok biztosítás ingatlanpiac Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon korrupció