Világgazdaság

Harminc éve nem emelkedett ekkorát az arany ára

Ugyan a március már nem hozott további aranyár-emelkedést, az első negyedévben így is 17 százalékkal drágult a nemesfém, ilyen mértékű negyedéves emelkedésre pedig 1986 óta nem volt példa. A legfrissebb statisztikák szerint a befektetők a jelentős emelkedés után sem ábrándultak ki az aranyból: a CFTC (az amerikai Commodity Futures Trading Comission) adatai azt mutatják, a március 29-ével zárult héten 2,1 százalékkal növekedett a határidős és opciós vételi pozíciók száma, ami így megközelíti a 165 ezer kontraktust. Az elmúlt négy hétből háromban növelték vételi pozícióikat a piaci szereplők.

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint az utóbbi időszak fejleményei alátámasztják az arany iránti lelkesedést. Egyre inkább úgy tűnik, a jegybankok a támogatására kitartanak az alacsony kamatok politikája mellett, és ettől nem függetlenül a hozamok tovább süllyedtek. Az alacsony kamatkörnyezet pedig kulcsfontosságú az arany megítélése szempontjából, nem kamatozó eszközként ilyen periódusokban van benne a legnagyobb emelkedési potenciál. Kedvező a dollár gyengülése is, márpedig márciusban 2010 óta nem tapasztalt értékvesztést szenvedett el a legfontosabb tíz devizából álló kosárral szemben.

Az arany unciánkénti ára 1220 dollár körül ingadozott a tegnapi kereskedésben, az idei csúcsát március 11-én érte el 1287,80 dollárral. Az első negyedéves remek teljesítményt három év esés előzte meg, aminek során 1900 dollárról 1100 dollár alá csökkent a nemesfémjegyzése.

Offshore-botrány Magyar Nemzeti Bank (MNB) NAV Hillary Clinton kutatás tech makroadatok sport Ukrajna Oroszország oktatás energetika makromutatók aranyMSZP-ügyek mezőgazdaság Wizz Air A munka világa David Cameron Varga Mihály Európai Unió biztosítás