Világgazdaság

Könnyű nyári árverés Balatonfüreden

A drágább képek visszamaradtak, a könnyebb tematika kelendő volt Pintérék balatoni aukcióján

Hatodszor rendezett Balaton, nyár, szerelem… címmel árverést a Pintér Galéria Balatonfüreden július végén. A 300 műtárgy beadói közt magánszemélyek mellett aukciósházak is voltak. Az árverési kiállítás a város együttműködésének köszönhetően a Vaszary-villában volt, maga az aukció pedig a Vitorlás étteremben zajlott le telt ház előtt. A sokmilliós tételeket nem vitték el, de egymillió forint körüli összegig gyakran eljutott egy-egy műtárgy, érezhetően ez volt az a lélektani határ, ami még belefért egy nyár esti könnyű programba egy pohár bor mellett.

A legnagyobb érdeklődés két, a nyári tematikába illő kép iránt mutatkozott: a Habony Árpád barátnőjeként ismert fiatal festőnő, Nagy Boglárka 2016-os datálású olaj-vászon festménye, Girl on a Yacht címmel 320 ezer forintos kikiáltási árról indulva 700 ezer forintért kelt el. A katalógus címlapján is reprodukált giclée nyomat is idei, Weiler Péter Szörfnap című munkája 260 ezer forintról kezdett, végül 460 ezer forintnál koppant a kalapács. A balatoni tematikájú festmények általában jól mentek, egy-kétszázezer forint körüli árakon.

A legmagasabb áron, 13,5 millió forintért Ferenczy Károly 1914-es női akt vázlatát kínálták: erre nem volt licit, ahogyan a 8 millión indított 1921-es datálású Patkó Károly aktra, illetve 7,5 millióért Perlmutter Izsák Parasztenteriőrjére sem.

Elkelt viszont Szmecsányi Boldizsár (Boldi) bronz rollerező szobra 3,8 millió forintért, a nyolcpéldányos öntvényből ez a második számozott darab. A szobor gránitból készült köztéri változata Budapesten, a Belvárosban látható 2008 óta, és van belőle egy Balatonalmádiban, a Kézfogás szoborparkban is.
A festmények közt a legmagasabb áron Barcsay Jenő 1925-ös Barátok című képe talált gazdára, 3,2 millió forintért. Jó vétel lehetett volna El Kazovszkij korai, Dancer című alkotása, de nem akadt rá vevő 1,4 millió forintért. Munkácsytól két ceruzarajz is volt, mindkettő gazdára talált 280 ezer forintos árakon, és a két Szász Endre portré is elkelt 120-120 ezerért.
Ékszerek, ezüstök, apró műtárgyak is szerepeltek a kínálatban; a legdrágább ékszer egy antik stílusú nyakék volt 400 ezer forintért Csáki-Bornemissza Éva hagyatékából, az ezüstök közt pedig félmillió forintért vittek el egy hatszemélyes díszdobozos evőeszközkészletet.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) infrastruktúra-fejlesztés kutatás OTP turizmus közbeszerzések tech makroadatok Sziget Fesztivál Vállalati jelentések Matteo Renzi sport autóipar Népszavazás trafiktörvény oktatás energetika gyógyszeripar A KSH jelenti makromutatók Részvénypiacok Élelmiszerpiac A munka világa hitel utazás Samsung GDP-adatok Befektetési lehetőségek Varga Mihály Fővárosi ügyek ingatlanpiac UPC Egészségügy - Gyógyítás