Világgazdaság

Akár el is adhatják a Privatbankot

Az oligarcháktól a kormány kezébe kerül a vezető ukrán bank. Az IMF támogatja az államosítást, de további lépéseket vár.

Állami tulajdonba kerül az ukrán PJSK Privatbank, miután a vasárnap este kiadott közlemény szerint a hitelintézet fő részvényesei kormányzati segítséget kértek. A mérlegfőösszege szerint Ukrajna legnagyobb bankjának számító hitelintézet székhelye az ország keleti részén, Dnipro városában van, legnagyobb részvényese 41,66 százalékos részesedéssel Ihor Kolomojszkij, utána 33,25 százalékkal Hennagyij Boholjubov következik. A két oligarcha a második, illetve a harmadik helyen áll az ukrán gazdagok listáján, Kolomojszkij volt az érintett régió kormányzója 1992-ben, a Privatbank létrejöttekor.

Az ukrajnai lakossági betétek mintegy harmadával rendelkező bank sorsát hetek óta találgatják, az elmúlt napokban a betétkivételek is megugrottak. Novemberben a térségre szakosodott bne Intellinews portál tárta fel, hogy a Privatbank hiteleinek zöme olyan társaságokhoz kerül, amelyek a fő tulajdonosokkal állnak kapcsolatban vagy ismeretlen külföldi cégek állnak mögöttük. A hitelfelvevők egy része ellen eljárás zajlik adócsalás, illetve -elkerülés miatt – mutatott rá most a bne.

A Privatbank korábban aláírt egy három évre szóló megállapodást az ukrán központi bankkal (NBU), amelynek keretében megtisztította volna hitelportfólióját és rendbe hozta volna tőkehelyzetét. Utóbbiról akkor nem közöltek adatokat, tegnap viszont az NBU kormányzója, Valerija Gontareva bejelentette, hogy december elsején 148 milliárd hrivnyára (5,7 milliárd dollár) rúgott a tőkehiány. Azt egyelőre nem tudni, hogy a jövő évi, még elfogadásra váró költségvetésre összesen mekkora terhet ró a Privatbank államosítása, de mint a Bloomberg emlékeztetett, a kötvénytulajdonosoknak részt kell venniük a bank megmentésében.

 

Az államot a pénzügyminisztérium képviseli 100 százalékos tulajdonosként, a feltőkésítést azonnal megkezdik – jelentette be a tárca vezetője, Olekszandr Daniliuk, Gontarevával közös kijevi sajtótájékoztatóján –, első körben egy 43 milliárd hrivnyás kötvénykibocsátással. A bankot a későbbiekben el is adhatják – idézte a Bloomberg a pénzügyminisztert, aki hozzátette: a büdzsé mindenképpen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás keretei között marad.

Visszafizettetnék az oligarchák hiteleit

Az IMF vezetésével 2015-ben 17,5 milliárd dolláros nemzetközi hitelkeretet raktak össze a háborús konfliktusokban megrendült Ukrajnának, a négy évre szóló program folytatásának már egy ideje az egyik feltétele a Privatbank rendbe tétele. A Valutaalap közleményében a pénzügyi stabilitás érdekében tett fontos lépésnek nevezte az államosítást, tekintettel a bank rendszerszintű fontosságára Ukrajnán belül, illetve arra, hogy az eddigi feltőkésítési erőfeszítések nem bizonyultak hatékonynak.

Fontos, hogy az államosítást olyan lépések kövessék, amelyekkel el lehet érni a tulajdonosi körnek adott hitelek minél nagyobb mértékű visszafizetését – tette hozzá az IMF, amely azt is elvárja, hogy független vezetés állítsa helyre a bank működőképességét, minimalizálva az államra, illetve az adófizetőkre háruló költségeket.

Fontos, hogy az államosítást olyan lépések kövessék, amelyekkel el lehet érni a tulajdonosi körnek adott hitelek minél nagyobb mértékű visszafizetését – tette hozzá az IMF, amely azt is elvárja, hogy független vezetés állítsa helyre a bank működőképességét, minimalizálva az államra, illetve az adófizetőkre háruló költségeket. -->

PJSK Privatbank Ukrajna Ihor Kolomojszkij Hennagyij Boholjubov