Világgazdaság

Luxusvillát is átvesz az állam

Megjelentek a 300 milliárdos év végi költségvetési költekezés részletei is, miközben újabb kiadásokról döntött a kormány. A sportszervezetek 4,2 milliárdot kapnak a 2024-es olimpia előkészítésére, további 2,3 milliárdot jut Tokajra, és 1,4 milliárdhoz jut az Ybl villa állami tulajdonba adása révén a Nistema Kft. is.

A Magyar Katolikus Egyház Egri Főegyházmegyéje kapja a legnagyobb támogatást az év végi pénzosztásban: összesen 14,3 milliárd forint fejlesztési támogatást kap a szervezet – derül ki a Magyar Közlöny keddre dátumozott számából. Szombat óta sorjáznak a kormányhatározatok arról, hogy mennyi pénzt költ el a kabinet – nagyjából 300 milliárdos keretet oszt el a kormány, amit időről időre megfejel néhány újabb tétellel. Most már egy hét alatt 321 milliárd forintnál tartunk.

Az év eleje óta a kormány elköltötte az általános tartalék százmilliárdját, a 80 milliárdos Országvédelmi Alap felét, felhasznált a fejezeti stabilitási tartalékokból 22 milliárd forintot és a tavalyi maradványok terhére költött 170 milliárdot. Ezen kívül élve a neki adott felhatalmazással közel 400 milliárd forint kiadásról döntött úgy, hogy annak fedezetét a többletbevételek jelenthetik, miközben átcsoportosított 600 milliárd forintot is. Összesen az idén eddig a kormány több mint 1300 milliárd forintról határozott saját hatáskörben – ez a teljes költségvetési kiadásnak is a tíz százaléka.

Ezen belül van az év végi átrendezés, aminél az a cél, hogy azokról a sorokról, ahol maradna pénz, oda helyezzenek át kiadást, ahol azt gyorsan fel lehet használni és ki lehet fizetni. Az év végi költekezés eredményeként emelkedik az államháztartás pénzforgalmi hiánya a nemzetgazdasági tárca előrejelzése szerint ezermilliárd forintra – ám ebben azért van némi szerepe az uniós előlegek kifizetésének is, ami azonban az eredményszemléletű hiányban csak kis részben jelenik meg. A hiány azonban így is nagyobb lesz az eredetileg tervezettnél: a 2,1-2,3 százaléka. Ez (elfogadva, hogy a deficit eredetileg egy százalék környékén járhatott) nagyjából annyit fed, hogy a mostani 300 milliárdos költés számít majd hiányemelő tényezőként.

A kedden megjelent rendeletek további 20 milliárddal fejelik meg a kiadásokat: a Magyar Nemzeti Kereskedőház 3,7 milliárdos tőkeemelést kap, a Grand Tokaj 1,3 milliárdot a szőlőfelvásárláshoz a borvidék települései pedig összeségében 991 milliót a fejlesztésekre – de jut 1,4 milliárd forint a budapesti Budakeszi úton lévő Ybl villa állami tulajdonba vételére is. Ez utóbbi ma is állami tulajdonban van, csak közvetve: a januártól a fertődi Eszterházy-kastélyt is kezelő Nistema kft. tulajdona. A céget sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostorral és a luxusrendezvényekre szakosodott felújított Ybl-villával együtt tavaly vette meg az állam a Kovács Gábor irányította Bankár Holdingtól.

Most az állam azzal, hogy a villát saját tulajdonába veszi, viszont kezelésre visszaadja azt a Nistemának nem csinál mást, minthogy a cégnek adja a pénzt az ingatlanvásárlás címén.

A rendelkezésekből kiderül azonban az is, miként osztja fel a kormányzat a 120 milliárdos egyházi juttatást, vagy az egyedi sportlétesítmény-fejlesztésekre illetve a kiemelt sportcélú beruházásokra újonnan elkülönített 21,7 milliárd forintot, esetleg pontosan mely határon túli szervezetnek jut az ide szánt 27,7 milliárdból. A nagy nyertesek listáján az egyházak szerepelnek elől, az egri egyházmegyén túl tízmilliárd feletti támogatást kap még a Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete (10 455 millió), a Magyar Katolikus Egyház – Szeged-Csanádi Egyházmegyéje (13 100 millió), de tízmilliárdot kap a Népliget rekonstrukciója is a „fradiváros” első üteme valamint a kisvasutak fejlesztése is.

A milliárdos támogatotti listán több egyházi kerület is szerepel, de a sporttámogatások egy jelentős része is ide sorolható – ha összesítjük ezeket. Például: a Magyar Labdarugó Szövetség 9,2 milliárd forinthoz jut különböző jogcímeken az év végén – de 4,2 milliárd forintot különít el az állam a 2024-es budapesti olimpiai pályázat előkészítésére is. Ezen belül például a Magyar Rögbi Szövetség 454, a Magyar Golf Szövetség 232 millió forintot, a Magyar Lovassport Szövetség 433-at kap míg a Magyar Szörf Szövetség 66 millió forinthoz jut. A legkisebb összeg a Magyar Gyeplabda Szövetségnél szerepel – három millió forintot kapnak, ám nem panaszkodhatnak: a Rióból két aranyat is elhozó vívók ezen a címen nem jutottak most támogatáshoz.

ybl sport luxusvilla egyház állam