Világgazdaság

Fejlettebb és likvidebb Európa gázpiaca

Jó úton halad Európa az üvegházhatású gázok (ühg) kibocsátásának csökkentése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló alapú energiatermelés növelése terén, vagyis ahhoz, hogy teljesíthesse a 2020-ra kitűzött céljait. A megállapítás az Európai Bizottságtól származik, amely immár másodszor értékelte a formálódó Energia Unió működését. 2015-ben például az unió ühg-kibocsátása 22 százalékkal maradt el az 1990-estől, pedig a két időpont között az EU összesített GDP-je több mint 50 százalékkal bővült.

„Az energiaunió több, mint energia- és klímaügy: szerepe van a földrész teljes gazdaságának modernizálásában. Jelenleg is sok olyan szabályozási javaslat van terítéken, amelyeket ebben az évben kell majd bevezetni” – mondta a bizottság elnökhelyettese, Maros Sefcovic az értékelés közzétételekor a Natural Gas Europe szerint. Sefcovic úgy látja, hogy kedvező irányban változott Európa és a Gazprom viszonya is annak ellenére, hogy a földrész jelenleg annyi orosz gázt vásárol, mint még soha, a Gazprom pedig európai szállításaihoz igénybe szeretné venni a TAP vezetéket is, amelyre majd a Török Áramlat kapcsolódik rá. „Kevésbé kell aggódni, mint régen, mert az európai gázigény összességében esik, a gázpiaci verseny pedig erősödik. Igaz, még nem zárult le az az uniós vizsgálat, amely szerint a Gazprom állítólag visszaélt piaci erőfölényével Kelet-Európában” – válaszolt egy újságírói kérdésre Maros Sefcovic. Magyarázata szerint Európa megtanulta a leckét: egyre több országok közötti gázvezetéke (interkonnektora), föld alatti tárolókapacitása és egyre likvidebb gázpiaca van. Az unió a mostaninál még jobb pozíciókat is szerezhet, és tovább is diverzifikálja a gázimportját, amely 2020-ra remélhetőleg kiegészül a Kaszpi-térségből származó szállításokkal.

A cseppfolyós gáz (LNG) kereskedelmében jelenleg Ausztrália és az USA küzd a globális elsőségért. Az elnökhelyettes hangsúlyozta, az EU tisztességes árakat és versenyt szeretne, hogy kevésbé kelljen aggódnia az uralkodó helyzetben lévő szállítók miatt, mint a múltban.

Sefcovic – aki ebben a hónapban felkeresi az uniós tagországokat – kiemelte, hogy mostanra versenyképessé váltak a megújuló alapú energiatermelő megoldások, esetenként már olcsóbbak is a fosszilis alapúaknál. Az üzletág több mint egymillió főt foglalkoztat Európában, amely mostanra 16 milliárd euróval csökkentette azt az összeget, amelyet fosszilis energiahordozók vásárlására költ.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Vodafone FHB NyRt. Andy Vajna hivatali visszaélések makroadatok Szociális kiadások Porsche Elemzői vélemények GKI makromutatók mario draghi mezőgazdaság Unilever Magyarország Kft. Élelmiszerpiac hitel Magyar Telekom Nyrt. Facebook Ryanair korrupció