Világgazdaság

Kemény leépítés a Credit Suisse-nél

Kemény leépítést tervez a svájci Credit Suisse bankház. A pénzügyi intézmény 6500 alkalmazott elbocsátását jelentette be, miután 2,4 milliárd svájci frankos veszteséget könyvelt el tavaly – írja a CNN Money. A nagy mínuszt a zürichi központú hitelintézet döntő részben egy kétmilliárd dolláros céltartaléknak köszönheti, amit az amerikai igazságügy-minisztériummal nemrég történt megegyezése miatt különített el. A megállapodás értelmében a Credit Suisse 5,3 milliárd dollárt fizet büntetésként, amiért 2005 és 2007 között „toxikus” jelzálogpapírokat adott el az USA-ban.

A bank vezérigazgatója, Tidjane Thiam szerint az egyezséggel megszűnt a jövővel kapcsolatos egyik legnagyobb bizonytalansági tényező. A megállapodás miatt azonban már zsinórban második éve veszteséges a hitelintézet, miután 2015-ben 2,9 milliárd svájci franknyi mínusz állt a nettó eredmény sorában. Thiam 2015 óta vezeti a hitelintézetet, és már néhány hónappal a kinevezése után is durva megszorító intézkedéseket jelentett be. Tavaly 7250 munkahely szűnt meg a Credit Suisse-nél, több az eredetileg tervezett 6 ezernél.

A következő egy évben 5500-6500 embernek mondhatnak fel, és az sincs kizárva, hogy a tőkehelyzet megszilárdítása érdekében eladják svájci érdekeltségek egy részét – írja a Bloomberg. „A részvényeladásra nagyon jó lehetőség van, napirenden tartjuk, de folyamatosan keresünk más lehetőségeket is” – mondta Thiam a hírügynökségnek. Peter Casanova, a zürichi Kepler Cheuvreux elemzője szerint sincs feltétlenül szükség nyilvános részvénykibocsátásra.

A Credit Suisse Tier 1 tőkemegfelelési mutatója 11,6 százalékon állt december végén, vagyis csökkent a szeptemberi 12 százalékról. A hitelintézet célja az, hogy 2018 végére 13 százalékosra növelje a Tier 1 rátát. Thiam ehhez 2-4 milliárd frankot szeretne összeszedni abból, hogy eladja a svájci érdekeltségek 20-30 százalékát. Ez a tranzakció része a társaság új stratégiájának, amelynek középpontjában a vagyonkezelési üzletág áll. A piac egyébként díjazza a vezérigazgató törekvéseit, a leépítés hírére 4,2 százalékos pluszba emelkedett a svájci bankpapír árfolyama.

Autók Credit Suisse Nyugdíjkérdés Magyarországon szerencsejáték Suzuki Oroszország autóipar leépítésA KSH jelenti Részvénypiacok ingatlanpiac infokommunikáció Környezettudatos életmód