Világgazdaság

Orbán Viktor: mi már túl vagyunk a lázadáson

Sikertörténet a magyar modell, csökken az államadósság és a munkanélküliség, nő a gazdaság - mondta Orbán Viktor miniszterelnök éves évértékelő beszédén a Várkert Bazárban pénteken.

„Hét év alatt felépítettük a magyar modellt, a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, kemény munkával újra kellett húzni a politika és gazdaság közti határokat, úgy, hogy az ország stabilitása egyetlen pillanatra se rendülhessen meg” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök kiemelte, hogy mindenekfelett fontosnak tartja a politikai rendszer stabilitását. „Ebben nem ismerünk pardont” – mondta.

A miniszterelnök rózsás képet vázolt a magyar gazdaság jövőjéről: példaként említette a csökkenő államadósságot és munkanélküliséget. „Fekete bárány voltunk az Unióban, mára sikertörténet lettünk, már a hitelminősítők is sorra felértékelnek minket” – értékelte a magyar gazdaság helyzetét Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint téves az az elképzelés, hogy a hiányzó munkaerő helyét külföldről érkező vendégmunkásokkal töltsék fel a vállalatok. „Ehelyett becsüljük meg a magyar munkaerőt” – javasolta.

„A holnap miatt nincs okunk idegeskedni, ha mindenki rendesen elvégzi a munkáját, nem lesz baj” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Ugyanakkor a miniszterelnök aggasztónak nevezte, hogy nem sikerült megállítani a népesség fogyását. A politikus szerint a digitális technológia és a robotika fejlődésével, az istenkísértés határmezsgyéjére tévedünk.

 

gazdasági növekedés Autók kutatás turizmus Orbán Viktor autóipar Elemzői vélemények oktatás A KSH jelenti Varga Mihály infokommunikáció Németh Dávid