Világgazdaság

Az irodák többségére is ráférne már a felújítás

Elöregedett a budapesti irodaházak többsége, mivel az épületek nagy része még a válság előtti években készült el.

Ingatlanüzemeltetői tapasztalatok szerint az első körös gépészeti felújítást 10-12 éves használat után kell elvégezni, eszerint nagy felújítási hullám söpör majd végig a korszerűsítésre éretté vált fővárosi irodaház-állományon.
Az utóbbi öt évben mindössze 27 budapesti irodaházat adtak át, igaz, azok csaknem 60 százaléka A kategóriásként jelent meg a válság után megmerevedett piacon, ahol az A és B kategóriás épületek négyötödét 2000 előtt vették használatba a bérlők.

A pesti belső kerületek alkotta irodai részpiac az egyik legkedveltebb, területén 49 modern, bérbeadásra épült irodaház található, közel félmillió négyzetméter összterülettel. Ebből 15 sorolható A kategóriába, a maradék 34 B kategóriás.

A CA Immo ingatlanbefektető és a CBRE tanácsadó cég statisztikáján alapuló elemzés szerint a túltelített kínálati piacon a bérlők és a befektetők számára az épület imázsát javító energiatakarékossági felújítások révén lehet ismét vonzóvá tenni az idősebb ingatlanokat, amelyek rendben tartására, az időszerű felújítási munkálatok elvégzésére az üzemeltetési költségek 10 százalékát szokták fordítani. Bár a felújítási célok között a költségmegtakarítást és optimális esetben akár nemzetközi zöldminősítést is eredményező energetikai korszerűsítések szerepelnek az élen, a budapesti irodaházakban a leggyakrabban végzett felújítási munkák közé tartozik a közös területek új dizájnjának kialakítása is.

felújítás üzmeletetési költségek irodák