Világgazdaság

Másképp látják a bíróságok függetlenségét a magyar lakosok és a cégek

Európai Bizottság: eltérő módon értékeli a lakosság és a vállalati szféra a bíróságok függetlenségét Magyarországon.

Eltérő módon ítéli meg a bíróságok függetlenségének változását Magyarországon a lakosság és a vállalati szféra; a lakosság rosszabbnak, a vállalatok képviselői viszont jobbnak látják a helyzetet az egy évvel korábbihoz képest - derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett, úgynevezett igazságszolgáltatási eredménytáblából.

Az eredménytábla összehasonlító áttekintést ad az uniós tagállamok igazságügyi rendszereinek hatékonyságáról, minőségéről és függetlenségéről. A jelentés hatvan grafikonos táblázatot tartalmaz, és különböző szempontokból - például ügytípusok, illetve az ítélkezési fórumok szintje szerint - veti össze az egyes tagországok bíróságainak hatékonyságát, ügyintézési idejét, az elintézett és elintézetlen ügyek mennyiségét, valamint az igazságszolgáltatási rendszer társadalmi beágyazottságát, megítélését.

Utóbbi szempontcsoportba tartozik a bíróságok függetlenségének országon belüli megítélése, de itt különbség van a lakosság és a vállalatok képviselőinek véleménye között.

függetlenség Európai Bizottság felmérés bíróságok