Világgazdaság

Tíz évre ítélték a volt brazil elnököt

Tíz évre ítélték Luiz Inácio Lula da Silva korábbi brazil elnököt, miután bebizonyosodott, hogy hivatali ideje alatt (2003–2010) 1,1 millió dollár kenőpénzt vett fel építőipari társaságoktól. Az OAS építőmérnöki vállalattól például ingyenes tengerparti nyaralóhasználatot kapott, és még a házát is renoválták, cserébe az elnök elintézte, hogy az állami Petrobras olajtársaság zsíros megbízásokkal lássa el a céget. Lula védekezése nem volt meggyőző, azzal érvelt, hogy csak egyszer használta a vállalat luxusnyaralóját. Az egykor a déli félteke legnépszerűbb baloldali politikusának számító Lula egyebekben mindvégig tagadta az ellene felhozott korrupciós és pénzmosásról szóló vádakat.

Lula az Autómosó kódnéven futó kiterjedt korrupcióellenes nyomozás eddigi legismertebb áldozata, s mint azt Sergio Moro bíró az ítélet szerdai kihirdetésekor hangsúlyozta: „Nem számít, ki milyen magasra jutott, és mennyi hatalma van, a törvény fölött senki sem állhat.” A szakszervezeti vezetőből elnökké avanzsált 71 éves Lula fellebbezést nyújt be az elsőfokú ítélet ellen, ezzel legalább másfél évig elhúzhatja a pert, s addig szabadlábon védekezhet. A visszatéréséről szőtt terveinek, politikai pályájának azonban ezzel alighanem vége van, noha politikai közössége, a Munkáspárt kiáll mellette. Az ítéletet Brazília-szerte utcai szimpátiatüntetések kísérték – írja a The Washington Post.

Lula számára tehát már előkészítik a cellát, és könnyen lehet, hogy illusztris társaság követi. Nevezetesen utódai, az elnöki tisztségétől költségvetési csalásokra hivatkozva megfosztott Dilma Rousseff, valamint az őt követő jelenlegi elnök, Michel Temer, akit a fél kormányával néhány hete szembesítettek korrupciós vádakkal. Temer a többi között brazil húsipari óriásvállalatoknak tett „apróbb szívességeket”. Mindez csak a jéghegy csúcsa, Brazíliát rendkívüli mértékben átitatja a korrupció, ami az ország gazdasági helyzetére is rányomja bélyegét. A nyersanyagárak mélyrepülésével súlyosbodott a helyzet, az ország mély recesszióba süllyedt, ami még kedvezőbb feltételeket teremtett a rendszerszintű korrupció terjedésének.