BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazai pályán szorongatják a Tescót

Növelte eladásait a Tesco az Egyesült Királyságban: az augusztus 13-ig tartó 12 hétben 3 százalékkal értékesített több árut, mint a tavalyi év azonos időszakában – állítja a Kantar Worldpanel és a Nielsen egymástól független felmérése. Erős időszak áll a Tesco mögött, amit az árfolyammozgás is jelez: januártól június végéig csaknem 20 százalékkal esett a jegyzés, míg július eleje óta több mint 10 százalékot erősödött.

A korábbi árfolyamzuhanás mögött a kiskereskedelmi óriás borús kilátásai álltak. Sokáig úgy tűnt, hogy a 2014-ben kinevezett vezérigazgató, Dave Lewis nem tudja kirántani a kátyúból a szekeret, a Brexit-folyamat pedig a vámok megjelenésével jelentős áremelésekkel fenyeget még ma is. Az Európai Bizottság ugyanis nem hajlandó kereskedelmi kérdésekről tárgyalni a britekkel, amíg olyan témákban, mint az uniós munkavállalók helyzete, nem jutnak megegyezésre. Az élelmiszerárak folyamatosan növekednek a szigetországban a Brexit-szavazás óta gyengülő font miatt. Lewis egyik intézkedése épp az volt, hogy a Tesco gazdasági erejét kihasználva, a vetélytársak áremeléseinek szintje alatt tartotta a saját termékeiknek a drágítását. Az élelmiszerárak éves bázison 3,3 százalékkal nőttek júliusban az azt megelőző két hónap 3,2 százalékos emelkedése után.

A font árfolyamcsökkenése a Kantar Worldpanel szerint évente 138 fonttal növeli egy átlagos háztartás élelmiszerszámláját. Ahogy a szakértők megjegyzik: felmérések szerint a brit vásárlók egyre inkább figyelnek élelmiszer-kiadásaikra.

A négy legnagyobb kiskereskedelmi hálózat mind tudta növelni eladásait, ezzel párhuzamosan viszont csökkent piaci részesedésük. Ennek oka jórészt, hogy a szigetországban az 1990-es évek eleje óta jelen lévő Aldi és Lidl a válság óta dinamikusan bővül, és az előző évhez képest is nőtt mindkettő piaci részesedése. A négy nagy most 69,3 százaléknyit birtokol a tavaly augusztusi 70,5 után, az Aldi és a Lidl együtt 12,2 százalékkal veszi ki a részét a tortából a tavalyi 10,7 százalék után. A két német vállalat a szigetországi eladásait éves bázison kiugróan tudta növelni: az Aldi 17,2, a Lidl pedig 18,9 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.