Egyre inkább az egészséges termékek seregszemléjévé is alakul az idén már másfél száz kiállító részvételével kiépülő Magyar Ízek Utcája. A Várkert Bazár előtt felsorakozó pékségek, cukrászdák és éttermek egy része az ország különböző tájegységeinek hagyományos ételeiből ad ízelítőt. Idén újra csatlakoznak a rendezvényhez a visegrádi négyek tagjainak képviselői, a magyar főzőasszonyok mellett a cseh, a szlovák és a lengyel gasztronómia jellegzetes fogásainak mesterei is ízelítőt adnak a fesztiválozóknak.
A Szent István-napi kenyér hagyományát a Magyar Pékszövetség az év legjobb kenyereinek pályázatával ápolja, aminek keretében a vásárlói szokások megváltozásához igazodva a klasszikus búzakenyér (avagy fehér kenyér) mellett rozskenyér és innovatív kenyér kategóriát is alapított a szakmai szervezet. A tegnap kihirdetett győztesek a Magyar Pékség védjegyét viselhetik. Mint Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Világgazdaság kérdésére elmondta: a kenyérfogyasztás és a sütödék – már alig 2 százalékos – profitja évről évre csökken, egyenes következményeként annak, hogy egyre több a gluténérzékeny és a cukorbeteg. A megváltozott étkezési szokások diktálta új igényeknek a pékek is meg akarnak felelni, nem véletlenül kísérleteznek egyre egészségesebb kenyerek receptúrájával. Az idén tizenegyedszer kiírt országtortaversenyen a cukormentes kategóriában is folyamatosan nő a pályázó cukrászatok száma. Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetőségi elnöke lapunk kérdésére elárulta: még nem készítettek felmérést a korábbi országtorták kereskedelmi forgalmáról, hogy melyek kerültek be az állandó kínálatba, vagyis melyik torta lehet örökzöld sláger. Saját tapasztalat szerint a tavalyi Őrség Zöld Aranya és a korábbiak közül a Szatmári Szilvatorta, valamint a Somlói Revolúció átlagon felüli népszerűségnek örvendett. Az idei országtorta, a Balatoni Habos Mogyorós ígéretes kreáció, miként a cukormentes Málnás-Mákos Pöttyös Panni is, amelyről Erőss Antónia azt mondta, hogy komoly vita után lett győztes, mivel a többi pályamű is nagyon erős versenyzőnek bizonyult. A pékek és cukrászok kenyér- és tortaválasztó versenye egyre nagyobb reklámértékű megmérettetés és a két szakma legismertebb versenye lett.
Az év kenyerei
Búzakenyér: az adalékmentes Görböc, a Kurdi Family Pékség terméke
Rozskenyér: ősi módszerrel készülő rozs, Gere István sütödéjéből
Innovatív: spontán kovásszal sült Szalmaláng, a Kemence Sütőipari Kft. terméke
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.