Világgazdaság

Nem jöhetett át elég áram a határon

A nyáron jóval olcsóbb is lehetett volna az áram a hazai nagykereskedelemben a MEKH szerint, amely elemzéseket és vizsgálatot is szükségesnek tart emiatt.

Augusztus első két hetében megawattóránként 15 euróval, júliusban és augusztus második felében pedig 5 euróval lehettek volna alacsonyabbak a magyarországi nagykereskedelmi áramárak, ha a piac 200 megawattal (közel fél paksi blokk) több kapacitáshoz fért volna hozzá a magyar–osztrák határon – állapította meg minapi jelentésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A júliusi átlagos másnapi zsinórár 52, az augusztusi 58 euró fölött alakult.

Az adott országok villamosenergia-rendszereinek irányítói általában azért nem osztják ki aukciókon az összes határkeresztező kapacitást, mert tartalékolnak az egyensúly fenntartása érdekében. Az európai Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) uniós referenciaértéke azt mutatja, hogy adott országban mekkora határkeresztező kapacitást kellene meghirdetni, ha– összhangban a hatályos európai szabályozással – a rendszerirányítók nem használnák e kapacitást a belső szűkületek feloldására, és nem diszkriminálnának a belföldi és a külföldi felhasználók között. Kiderült, hogy Magyarország ausztriai határán 2016-ban átlagosan 32 százalékkal, 2017 júliusában és augusztusában 28 százalékkal hirdettek meg kevesebb kapacitást az uniós referenciaértéknél. A hivatal egyébként azért vizsgálta éppen a nyári hónapokat, mert júliusban és augusztusban az előző évinél mintegy 50 százalékkal magasabb ár alakult ki a másnapi piacon, a 2016-oshoz képest pedig gyakorivá váltak az ártüskék.

A határkeresztező kapacitás csök­kenése jelentős jóléti veszteséget okoz az országnak – jelentette ki a MEKH, amely szerint elemezni kellene, hogy a kapacitáskalkuláció mennyiben felel meg a hatályos EU-szabályozás alapján az ACER által kiemelt szempontoknak, és mi indokolja az ettől való eltérést.

Magyarországon a Mavir Zrt. hirdeti meg e kapacitásokat. „A Mavir a nemzetközi előírásoknak megfelelően és a szomszédos rendszerirányítókkal egyeztetve számítja ki az elérhető határkeresztező kapacitásokat, amelyeket megkülönböztetésmentes aukciókon, maradéktalanul oszt ki a piaci szereplőknek” – válaszolt a társaság a Világgazdaság kérdésére. Az áramimporthoz szükséges fizikai határkeresztező kapacitások megfelelő mértékben rendelkezésre állnak, a második magyar–szlovák összekötő építéséről pedig folyik az egyeztetés. Továbbra is 2020 az üzembe helyezési határidő.

A hivatal azt is megállapította, hogy a Magyarországgal piac-összekapcsolásban nem álló országokkal folyó kereskedelemben „to­vábbra is nagy hatékonysági veszteségek azonosíthatók”. A Mavirnál azt közölték, hogy vizsgálják a megkezdett sikeres másnapi piac-összekapcsolás bővítésének lehetőségeit.

Az érintett hazai árak akkor is alacsonyabbak lehettek volna, ha a gázüzemű erőművek legalább akkor működtek volna, amikor a termelésük nyereséget ígért, ám a rendelkezésre álló kapacitásoknak csak a fele működött. Ezért a MEKH szerint azt is meg kellene vizsgálni, hogyan növelhető a gáztüzelésű erőművek nyári rendelkezésre állása, és hogyan fokozható

a termelés rugalmassága.

áram Mavir energia áramár MEKH