A tavalyi Furmint éve után idén a kékfrankos fajta kerül a figyelem középpontjába – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Azért esett a választás a kékfrankosra, mert egy igazi magyar kékszőlő-fajta, kitűnő borok készíthetők belőle, amelyekre érdemes külön is felhívni a fogyasztók figyelmét. Egyébként is ez a legnépszerűbb és a legnagyobb területen termesztett kékszőlőfajta Magyarországon. Elindul az úgynevezett kékfrankos országkóstoló, valamint zajlanak majd a témához kapcsolódó workshopok, tudományos kutatások is.
A kékfrankos választása az idei évre nemcsak azért volt egyszerű feladat, mert egy hozzávetőleg 7300 hektáros területen termesztett magyar szőlőfajta, hanem azért is, mert a múlt évben egy fehérszőlő-fajta volt a kiemelt, így most kéknek kellett jönnie – fejtette ki Kiss Eliza, az agrártárca kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa. Mint hozzátette, ezzel a fajtával szinte mind a huszonkét magyar borvidéken foglalkoznak.
A tavalyi Furmint éve programsorozat sikerrel zárult, segítette azt a dinamikus fejlődést, amelynek nyomán az új évezredben a minőségi magyar borok kerültek és kerülnek mindinkább előtérbe – mondta a miniszter.
A Furmint éve alkalmából kiírt ifjú kutatói pályázaton figyelemre méltó szakmai teljesítmények születtek – jelentette ki Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója. Támogatókat is sikerült megnyerni az ügynek, akik 2,5 millió forintot adtak össze a pályázatok díjazására. Ebből 1,4 millió forintot osztottak szét a legjobb szakmai teljesítményt nyújtó pályázók között, míg a megmaradó pénzt az idei pályázat finanszírozására fordítják.
A szőlőfajtát Magyarországon
7300
hektár ültetvényen termelik
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.