Világgazdaság

Meglepően optimisták a magyar fiatalok

Nagyon magabiztosan gondolnak nyugdíjas éveikre a fiatalok, többségük abban bízik, hogy állami nyugdíját jelentős mértékben ki tudja egészíteni saját megtakarításából származó jövedelmével.

A magyar 18–59 éves lakosság a jelenleginél érezhetően nehezebb anyagi helyzetre, romló életszínvonalra számít nyugdíjas éveiben – derül ki a Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató által közösen végzett országos online kutatásból.

Szembetűnő ugyanakkor ezen belül a legfiatalabb korosztály átlagot meghaladó optimizmusa. A 18–29 évesek többsége ugyanis szinte minden kiadásról úgy gondolja, hogy fedezni tudja majd nyugdíjasként, és az alapvető szükségletek mellett luxustermékeket is megengedhet majd magának.

Sok fiatal bízik abban, hogy nyugdíjasként is dolgozva egészítheti majd ki keresetét
Forrás: Shutterstock

Így például míg a közvetlenül előtt állók csupán 30 százaléka gondolja úgy, hogy megengedhet majd magának egy wellnesshétvégét, addig a 18–29 éves korosztály közel fele számít arra, hogy ez elérhető lesz számára.

De ugyanígy nagy különbség van a korosztályok között abban is, ahogyan a fizetős egészségügyi szolgáltatások igénybevételéről vagy a kultúrával kapcsolatos költésekről nyilatkoznak: a fiatalok minden tekintetben jóval optimistábban ítélik meg várható nyugdíjaskori életszínvonalukat.

A válaszokból az is kiderült, hogy a kedvezőbb jövőképet a fiatalok elsősorban alternatív bevételekre, és nem az állami nyugdíjra alapozzák.

Míg az ötvenes nemzedék úgy számol, bevételének még kétharmadát (67 százalékát) biztosítja az állami apanázs, addig a munkaerőpiacra csak most belépő, húszas éveit taposó Y generáció úgy kalkulál: időskori jövedelmének csak alig több, mint harmada, 37 százaléka jön majd az államtól.

A fiatalok a nyugdíjaskori bevételük nagyjából harmadát korábbi megtakarításaikból származó jövedelemből remélik.

Így például 5 százalékuk ingatlan kiadásából, nyugdíjcélú és 13 százalékuk egyéb megtakarításból várja. A maradék egyharmad jelentős része, 12 százaléka pedig a nyugdíjasként végzett munkából és vállalkozásból (6 százalék) származik majd, de a gyerekeitől, leendő unokáitól származó támogatásra is számít a fiatalok nyolc százaléka.

Ezzel ellentétben az ötvenesek úgy gondolják, hogy nyugdíjas korukban bevételük legfeljebb ötöde származik majd a korábbi megtakarításaikból, és mindössze 10 százalékot tehet ki a munkából származó bevétel. A következő években nyugdíjba vonulók a közvetlen családtagok támogatására is kisebb mértékben, 3 százaléknyian számítanak, mint a mostani fiatalok.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

előtakarékosság fiatalok nyugdíj