Világgazdaság

Magyarország tengeri kikötőt létesít Triesztben

vg | Magyarország tengeri kikötőt és kijáratot létesít az olaszországi Triesztben a magyar vállalkozások számára, az erről szóló megállapodást pénteken írták alá – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter aznap Triesztben. Szijjártó Péter Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, hatvanéves koncessziós szerződés keretében. A vámszabadkikötőben majdnem 100 millió eurós infrastruktúra-beruházást is terveznek, hogy a magyar vállalkozások innen bonyolíthassák le exportjukat, amely várhatóan mintegy kétmillió tonna, avagy 78 ezer konténer lesz évente.

A miniszter a kikötőről aláírt megállapodást az elmúlt évek egyik legfontosabb szerződésének nevezte, amely stratégiai fontosságú a magyar vállalatok és Magyarország számára. Kitért arra is, hogy Olaszország az ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és egyben az ötödik legfontosabb beruházó: Magyarországon 700 olasz vállalat több mint 15 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Matteo Salvini elmondta, hogy Szijjártó Péterrel beszéltek az energetikai területről, mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésről, közös védelmi elgondolásokról. Tárgyaltak a két ország közötti nagy infrastrukturális együttműködésről és energetikai útvonalakról is, amelyek független összeköttetést biztosítanának a két ország között.

Ezek is érdekelhetik