Világgazdaság

Évente bő húszezer kórházi fertőződés

Magyarországon a betegek 3,5 százaléka kap kórházi fertőzést, naponta pedig több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak – közölte Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője az IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című szakfolyóirat egészségügyi konferenciáján. A kórházi fertőzések, mint megjegyezte, a szigorú előírások betartásával akár 30-50 százalékkal is csökkenthetők lennének.

Magyarország az és az Egészségügyi Világszervezet globális betegbiztonsági programja alapján 2018-ban elindította az infekciókontroll-pályázatokat a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézetek számára, a kórházi fertőzések visszaszorítására 2,1 milliárd forint uniós pályázati forrás áll rendelkezésre. Egy-egy kórház 60 millió forintra pályázhat – erről már Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi szakmai irányításért felelős helyettes államtitkára beszélt. A programhoz kapcsolódó finanszírozási feltételeket mindenképpen be kell építeni az egészségügyi büdzsébe – hangsúlyozta –, de ez még kidolgozás alatt van, a projekttel kapcsolatos nagyobb beruházások pedig elmondása szerint legkorábban 2021-ben valósíthatók meg.

Az Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (EFOP) keretében a betegellátással kapcsolatos higiénés kockázatok csökkentésére kiírt pályázat kitétele, hogy a kórházak alakítsanak ki egy intézményi infekciókontroll-kockázatértékelő rendszert. A kórházi fertőzések visszaszorítására az országos tiszti főorvos öt módszertani levelet is megfogalmazott – hangzott el a konferencián.

Statisztikai adatok szerint az Euró­pai Unióban a betegek 5,5 százaléka szenved valamilyen egészségügyi ellátással összefüggésbe hozható fertőzéstől, Magyarországon ilyen típusú fertőzése több mint 20,5 ezer betegnek van – mondta Oroszi Beatrix.

A konferencián példaként elhangzott, hogy Japánban csupán a betegek 0,7 százaléka fertőződik meg kórházban, mivel ott elterjedt az alkoholos kézfertőtlenítő használata. Japánban ezer ápolási nap alatt 38 liter kézfertőtlenítő fogy, az EU kórházaiban átlagosan 24 liter, Magyarországon pedig 8,1 liter.

A hazai kórházakban az alsó légúti megbetegedések, a húgyúti fertőzés, a műtétiseb-fertőzés és az orvosi eszközhasználat során fellépő fertőzések a leggyakoribbak. Minden ötödik fertőzést a lélegeztetés és a húgyúti katéterezés után diagnosztizálnak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ számításai szerint húsz kórházi ellátásban részesülő betegből átlagosan egynél lép fel egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés, ez uniós szinten 4,1 millió beteget jelent. Évente 37 ezer ember halálát okozzák ilyen fertőzések, ezen belül mintegy 25 ezer ember haláláért felelősek a multirezisztens kórokozók.

infekciókontroll kézfertőtlenítés
Ezek is érdekelhetik