Világgazdaság

Megint csak porosodnak a vakcinák

Több mint egymillió ember térítésmentesen kaphatná meg az influenza elleni védőoltást, mégsem jelentkeznek a háziorvosoknál a vakcináért. Pedig a jelzések szerint hétről hétre nő a betegek száma, és egyre terjed a járvány. 

Továbbra sem népszerű az influenza elleni térítésmentes védőoltás – ezt mutatja a vonatkozó statisztika. „Az idei szezonban az 1,3 millió rendelkezésre álló influenza elleni ingyenes vakcinának az 53,3 százalékát, vagyis csaknem 640 ezer adag oltóanyagot használtak fel január elejéig a háziorvosok” – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Pedig a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint január vége és február eleje között 30 ezer beteg (az előző héthez képest 72 százalékkal több) panaszkodott influenzaszerű tünetekre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy százezer lakosból 307 kereste fel a háziorvosát a panaszaival. Az alacsony arány nem meglepő, hiszen egy évvel korábban ennél is kevesebben, mindössze 628 ezren kérték a védőoltást. Az NNK közlése szerint az influenza elleni ingyenes vakcina csupán 60 százaléka fogyott el tavaly. A 2020-as oltóanyag-felhasználásról a végleges részletes adatok április végén jelennek meg.

A praxisokban a térítésmentes védőoltást elsősorban a rizikócsoportba tartozók, például a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben, valamint az immunhiányban szenvedők kaphatják meg ingyenesen. Rajtuk kívül ajánlott még az ellenanyag beadatása az egészségügyi intézményekben és az állattartás területén dolgozóknak is. „A legszerencsésebb az lenne, ha a rizikócsoportba tartozók minden évben beoltatnák magukat, ugyanis aki évről évre újraoltatja magát, az még immunisabb lesz a betegséggel szemben” – nyilatkozta lapunknak Komáromi Zoltán XII. kerületi háziorvos. A saját praxisában 700-800 páciensnek járna az ingyenes vakcina, de a sokéves tapasztalata azt mutatja, hogy csupán mintegy 300-an élnek vele. A szakember rámutatott: fontos lenne intenzívebben népszerűsíteni a védőoltást, mert akkor élénkebben érdeklődnének iránta a betegek.

Iparági szereplők lapunknak azt mondták, az influenza elleni vakcinát azért nem tendereztetik, mert stratégiai fontosságú, hogy az oltóanyagot magyar cég gyártsa. Forrásaink egy része szerint az ilyen gyorsan változó vírusok elleni védőoltás előállítását nem is lehet a gyógyszervállalatok között megpályáztatni, hiszen egy hazai oltóanyag-közbeszerzés akár nyolc-tizenkét hónapig is elhúzódhat. Az influenza pedig nagyon változó vírus. Minden évben új vakcinát állítanak elő a gyártók az egészségügyi világszervezet, a WHO ajánlása alapján.

Arra a kérdésre, hogy évente mekkora összeg áll rendelkezésre a költségvetésben a térítésmentesen elérhető védőoltásra, az NNK későbbre ígért választ. A hazai oltóanyagot a Fluart Innovative Vaccines Kft. (Fluart Kft.) gyártja. A társaságot még 1991-ben alapították Omninvest Kft. néven azzal a céllal, hogy olyan termelőbázist hozzon létre és működtessen Magyarországon, amely megfelelő mennyiségben biztosítani tudja a lakosság számára az influenzajárványok elleni védekezéshez szükséges oltóanyagot. A társaság 2015-ben váltott nevet, az Opten adatai szerint a Fluart Kft. 2018-as árbevétele 1,8 milliárd forint volt. Azok, akik nem tartoznak a rizikócsoportba, a patikában beszerezhető, más cégek által előállított, influenza elleni vényköteles oltást 2800 forint körüli áron tudják megvásárolni.

A hazai influenzaszezon általában decemberben kezdődik és márciusban ér véget, vagyis akár még két hónapig is tarthat a járvány. A védőoltás lehetőségével az influenzajárvány idején is lehet élni, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a védettség kialakulásához tíz-tizennégy napra van szükség. Az influenzavírusok cirkulációja miatt megtörténhet, hogy még azelőtt megfertőződik valaki, hogy a védettség kialakulna. Az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, így nem okozhat influenzaszerű tüneteket sem. Maga az influenza komolyan veendő betegség, magas lázzal, végtagfájdalommal, fejfájással és légúti tünetekkel jelentkezik. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmás roham és vesekárosodás is.

A patikában beszerezhető, más cégek által előállított, vényköteles influenza elleni oltás 2800 forint körüli áron vásárolható meg

vakcina védőoltás NNK influenzajárvány felhasználás betegek
Ezek is érdekelhetik