Világgazdaság

Új, kombinált ciklusú, gázüzemű erőművet építene a BorsodChem

B. H. i. | Meglévő erőműve közelében egy újabbat létesítene a BorsodChem (BC) – tudta meg a Világgazdaság. A beruházásra a vegyipari társaság leányvállalata, a BC-Therm Kft. készül, amely 2001 óta teljes egészében kielégítette anyacége hőenergia-igényét, gőz előállításával. Az új létesítményre azért van szükség, mert a Borsod­Chem növelni kívánja hő- (gőz) és áramtermelését, ehhez pedig egy kapcsolt hő- és villamosenergia-előállító (angol elnevezésének rövidítéséből CHP) típusú ipari erőmű kell. A többletként előállítandó hő és áram túlnyomó részét is a BorsodChem használná fel. A még környezetvédelmi engedélyre váró erőmű a tervek szerint évente 437 ezer megawattóra áramot és 1226,4 ezer tonna gőzt lenne képes előállítani. Mindehhez lenne egy 49,9 megawatt elektromos kapacitású gázturbinája és generátora a szükséges berendezésekkel. A kiválasztott, SGT–800B3 típusú turbina a németországi Siemens terméke. Az erőműnek része a kipufogógáz-elvezető rendszer, a hőhasznosító generátor, az elektromos, a műszaki és a földgázellátó rendszerek. A beruházás az elképzelések szerint 2020 harmadik negyedében indul, a próbaüzem bő egy évre rá, 2021 utolsó negyedében várható, és még ugyanabban a negyedévben megkezdődne az üzemszerű termelés.

A BorsodChem növekvő energiaigényét termelésének bővülése is indokolja. A Világgazdaság tavaly no­vemberi cikke szerint – amelyben a társaság két vezetője nyilatkozott – a BC két hatalmas, saját forrásból indított beruházáson is dolgozik, ezeknek köszönhetően az idén egy új termékkel állna elő, jövőre pedig kiváltaná az egyik olyan alapanyag importját, amely Kínából érkezik. Ez utóbbi, az anilinprojekt 145 millió euróba (48 milliárd forintba) kerül, három üzem létesítését jelenti. Az anilinre az MDI nevű műanyag-alapanyag előállításához van szükség.

Az idei átadási tervében a 60 millió eurós (20 milliárd forintos) HPM-üzem szerepel. Az európai piacra szánt HPM egy hőre lágyuló poliuretán műanyag – az MDI továbbfeldolgozott változata –, amelyből a hétköznapi életben is használt termékek sorát állítják elő. A BorsodChem épp e hét péntekre jelentett be egy beruházásavatást.

Ezek is érdekelhetik