Világgazdaság

Hazai piacszerzést vár az egészségipar

Koncsek Rita | Üdvözli a kormány 50 milliárd forintos támogatási programját a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetsége (MEGYSZ) – reagált Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentésére Zettwitz Sándor, a szövetség alelnöke. A Világgazdaságnak elmondta, hogy a hazai ellátásban a magyar gyártók csak 18 százalékkal részesednek, a szövetség célja ennek az aránynak a növelése. A szövetség tagvállalatai termékeik jelentős részét exportra gyártják, ezért a világpiacon is versenyképesek.

Varga Mihály az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztését célzó, ötvenmilliárd forint keretű támogatási programot úgy indokolta: Magyarországnak érdeke, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra, mert így a járvány újabb hulláma esetén sem lesz kiszolgáltatva a nemzetközi piacnak. A támogatásból többek között meglévő gyártók bővíthetik kapacitásaikat, de zöldmezős beruházásként teljesen új kapacitások kiépítésére is lehetőség lesz.

Zettwitz Sándor különösen fontosnak tartja, hogy a kormány felismerte a hazai egészségipar fejlesztésének szükségességét. Ez az intézkedés hathatós segítséget nyújt a vállalatok fejlődéséhez és ahhoz is, hogy növeljék a hazai ellátásban a magyar termékek arányát, de ne csak a Covid–19-járvány kezeléséhez szükséges termékek esetében – jelezte.

A hazai egészségipart ugyanúgy megviselte a koronavírus-járvány, mint a gazdaság többi szereplőjét – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára a Világgazdaságnak. Számtalan kérést, javaslatot intéztek a kormányhoz, de ezekből gyakorlatilag semmi sem valósult meg – jelezte. Ugyan a cégek igényelhették a rendkívül bonyolult és korlátozottan igénybe vehető munkabér-támogatást, és a segédeszköz-forgalmazóknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is biztosít finanszírozási előleget, de ez nem volt elegendő segítség – mondta a főtitkár.

A koronavírus-járvány okozta főként a gyógyászati segédeszközök gyártóit viselte meg az orvos-beteg találkozások drasztikus csökkenése miatt, de az ellátások szűkítésével a kórházi beszállítók nagy részének is látványosan esett a forgalma. A forgalom visszaesését mutatja Rásky László szerint, hogy májusban „csak” négymilliárd forinttal nőtt a kórházi tehát a beszállítások volumene mindenképpen csökkent. A gyógyászati segédeszközökre vonatkozó támogatás is 4,8 milliárdra esett májusban, miközben 6-6,2 milliárd szokott lenni.

Az MEGYSZ tagvállalatait is érintette a Covid–19-járvány, de Zettwitz Sándor szerint az iparág erejét mutatja, hogy a magyar átlagnál lényegesen kisebb mértékben. A szövetség alelnöke az év második felében sem számít lényeges visszaesésre.

A tervek szerint a fejlesztéssel elérhető a hazai egészségipar részesedésének számottevő növelése a hazai ellátásban, amit alátámaszt a közbeszerzési eljárások változtatását is elrendelő kormányhatározat

– mondta az MEGYSZ alelnöke.

A kormány elkezdte felmérni a magyarországi gyártókapacitásokat az orvosieszköz-iparban. Varga Mihály korábban úgy nyilatkozott, hogy körülbelül negyven olyan vállalkozást azonosítottak, amely képes Magyarországon orvosi eszközt gyártani. Rásky László azt mondta, egyelőre nem tudni, hogy valójában hány vállalkozás és mit fog gyártani, nem ismerik a kormány háttérszámításait. Nem tudják, hogy amit gyártanak majd, exportálható-e, így egyelőre korántsem biztos, hogy a leendő gyártók nem szorulnak az állam további segítségére.

Zettwitz Sándor Rásky László
Ezek is érdekelhetik