Világgazdaság

Lassan nő a nézők száma a mozikban

Az art mozik már június végén, a multiplexek pedig július elején nyitottak újra. A mozik kihasználtsága jelentősen elmarad az egy évvel korábbitól, alig 10-20 százalékon forognak a filmek.

A nézők egyelőre óvatosak, a visszajelzések szerint bár nagyon várták, hogy kinyissanak mozik, és örültek a nyitásnak, a látogatottság egyelőre mégis jócskán elmarad a járvány előttitől – számolt be a Világgazdaságnak Répás Ágnes, a Budapest Film Zrt. kommunikációs vezetője, és hasonlóan nyilatkozott Buda Andrea, a Cinema City PR- és marketingigazgatója is.

Az art mozik június 25-én nyitottak újra, július közepéig körülbelül 1200 előadás volt, mintegy hétezer látogatóval. Répás Ágnes elmondta, hogy a mozik kihasználtsága változó, de általában 10-20 százalékos. A Művész, a Corvin és a Puskin forgalma a legnagyobb. Az idén már sokadszor tervezik újra az évet, és a folytatás szempontjából sok függ attól is, hogy lesz-e a járványnak második hulláma, és ha lesz, milyen mértékű lesz. Így most még a nagy amerikai kasszasikerek bemutatási időpontja is bizonytalan.

Július a magyar film hónapja, amikor a Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére és támogatásával jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a magyar filmek. Július végén pedig – a korábbi évekhez hasonlóan – a Vertigo Filmhét kezdődik, több fontos premierrel.

A Budapest Film Zrt. mozijaiban mindenesetre az ősztől nagyon sok fesztivált tartanak a műsorrendi vetítéseken kívül. „A rendezvénynaptárunk betelt, reméljük, hogy további bezárásokkal nem kell számolnunk” – mondta Répás Ágnes, aki a járványhelyzet súlyosbodása esetén éves szinten 75 százalékos nézőszámcsökkenésre számít. Nagyon sok múlik az utolsó negyedéven, a mozik egyik legerősebb időszakán.

A jegyárakon sem a Budapest Film, sem a Cinema City nem változtatott. A Cineworld Group tagjaként a Cinema City Európa második legnagyobb multiplex-üzemeltetője. A fővárosban hat helyszínen, vidéken 12 megyeszékhelyen működtet mozit, 158 teremmel. „A július 2-i újranyitás óta egy hét alatt 14 százalékkal nőtt a nézők száma, de a multiplexek nyitvatartása még rövid, jellemzően 14 óra és 21 óra 30 perc közötti – közölte Buda Andrea. A magyar filmek júliusban a Cinema City mozijaiban is kiemelt szerepet kapnak az európai filmek mellett, és a márciusi filmkínálat is visszakerült a műsorra. Júliusban a megszokott heti négy-hét filmpremier helyett egyelőre csupán egy-kettőt tartanak. Az év második fele már biztatóbb a kasszasikerek szempontjából, bár az amerikai vírushelyzet miatt még vannak nyitott kérdések a premierdátumok kapcsán – mondta Buda Andrea. A magyarországi és az európai mozihelyzet nagyban függ az amerikaitól, mert a nagy premiereket csak akkor tartják meg, ha Amerikában csitul a járvány. Buda Andrea szerint ugyanis addig nem jönnek Magyarországra a várva várt filmek, amíg újra ki nem nyitnak a nagyobb amerikai mozik.

A nagy premier Christopher Nolan Tenet című sci-fije, a Disney stúdió élő szereplős Mulan-filmje, a Hang nélkül második része, a Gal Gadot főszereplésével készült Wonder Woman 1984, a Magyarországon forgatott Fekete özvegy, a 25. Bond-film és Tom Cruise Top Gun: Maverick című filmje lehet. Mindegyik bemutatója éppen a koronavírus-járvány idejére esett volna. Buda Andrea megjegyezte: míg korábban szinte majdnem minden második héten érkezett egy kasszasiker film, az idén júliusig csak 55 premier volt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 125.

Cinema City Budapest Film Zrt.
Ezek is érdekelhetik